Trending

Venus - C: cloud υποδομή για την Έρευνα και την Καινοτομία από τη Microsoft

Το έργο VENUS-C (www.venus-c.eu), το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, αποτελεί μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες στον τομέα του cloud που εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα (DAE). Παρέχοντας επεκτάσιμους και διαλειτουργικούς πόρους cloud computing που προέκυψαν τόσο από τις λύσεις ανοιχτού λογισμικού (open source), όσο και τις αντίστοιχες εμπορικές λύσεις (όπως το Microsoft Windows Azure), το εν λόγω έργο κατάφερε να αναδείξει τις απαιτήσεις πρωτοπόρων ομάδων τελικών χρηστών, όπως ερευνητές και μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις.

O Fabrizio Gagliardi, Microsoft Research Connections EMEA, Πρόεδρος της επιτροπής έργου του VENUS-C και ένας από τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας δήλωσε: «Χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει τη σημαντική συμβολή του VENUS-C στην ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα, με τη σαφή επίδειξη των πλεονεκτημάτων του cloud σε επίπεδο μείωσης του κόστους και αύξησης της απόδοσης, της ευελιξίας και της ευκολίας στη χρήση. Είμαστε επίσης, ως Microsoft, πολύ ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι η υποστήριξη μικρών επιχειρήσεων από πλευράς μας υπήρξε τόσο αποτελεσματική, καθώς καταφέραμε να ενισχύσουμε νέες επιχειρήσεις στο ξεκίνημά τους και να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων σε δύσκολους οικονομικά καιρούς». Τα €4,5 εκατομμύρια της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν συμπληρωθεί με επενδύσεις από τη Microsoft σε υποδομές στην πλατφόρμα Windows Azure και ανθρώπινο δυναμικό, παρουσιάζοντας μια βιώσιμη, οικονομική και αποδοτική εναλλακτική λύση για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής κοινότητας τελικών χρηστών.

Η δυνατότητα νέων ομάδων χρηστών να αξιοποιούν το VENUS-C υπήρξε εξαιρετικά σημαντική για την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας του στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα καθώς και στη διασφάλιση βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η εφαρμογή για την πολιτική προστασία και διαχείριση εκτάκτων αναγκών υπήρξε μια αξιοσημείωτη επιτυχία.

Το συναρπαστικό φάσμα εφαρμογών συμπληρώνεται από 15 επιπλέον πιλοτικές εφαρμογές, οι οποίες επιλέχθηκαν μέσω μιας πανευρωπαϊκής πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων. Οι απαιτήσεις τους σε επίπεδο cloud computing συνολικά κατηύθυναν το σχεδιασμό των υποδομών και τη διαδικασία επικύρωσης. Μέσω της ανοιχτής πρόσκλησης του VENUS-C χρηματοδοτήθηκαν 3 Ελληνικά έργα και ένα Κυπριακό ενώ υπήρχαν και 2 εθελοντικές συμμετοχές (χωρίς χρηματοδότηση). 

Ο Thierry Priol, σύμβουλος στο ερευνητικό κέντρο Inria και στο VENUS-C τονίζει τα απτά οφέλη του VENUS-C για μικρές επιχειρήσεις: «Τα επιτεύγματα του VENUS-C είναι εντυπωσιακά και έχουν βοηθήσει να αποδειχτεί ότι το cloud είναι αποτελεσματικό στην παροχή υπολογιστικής ισχύος, όχι μόνο για την ερευνητική κοινότητα, αλλά και για τις μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες τα HPC συστήματα δεν είναι οικονομικά προσιτά». Η Molplex Ltd, ένα start-up από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι μια από τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν ωφεληθεί από το project.

<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη