Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Vivartia, εκπόνησε τον Ιανουάριο 2012, το σχέδιο δράσης
«ΓΑΙΑ», με στόχο την πλήρη αντικατάσταση της εισαγόμενης, μη
μεταλλαγμένης σόγιας, από 100% ελληνικές πρώτες ύλες στη διατροφή των
αγελάδων. Σήμερα, πάνω από το 95% της διατροφής των ζώων είναι το
τριφύλλι, τα χόρτα βοσκής, τα άχυρα και άλλοι καρποί, οι οποίοι είναι
100% ελληνικοί. Η σόγια αποτελεί μόλις το 2% της διατροφής των ζώων και
εισάγεται καθώς δεν καλλιεργείται στην Ελλάδα.
Η πρώτη φάση του σχεδίου «ΓΑΙΑ» (Ιανουάριος 2012 – Ιούνιος 2012) εστίασε στην επιστημονική έρευνα για τη διατροφή των ζώων με τροφές, αποκλειστικά ελληνικής παραγωγής. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε φυτά, όπως το καλαμπόκι, τον ηλίανθο, την ελαιοκράμβη και διάφορα ψυχανθή και πέτυχε καινοτόμους συνδυασμούς τροφών, που βασίζονται σε 100% ελληνικές πρώτες ύλες και αντικαθιστούν πλήρως τη χρήση της εισαγόμενης σόγιας.
Η δεύτερη φάση του σχεδίου «ΓΑΙΑ» βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ως σκοπό την υιοθέτηση και χρήση των νέων συνδυασμών ζωοτροφών, από 100% ελληνικές πρώτες ύλες.
Ήδη, από τους πρώτους μήνες εφαρμογής και μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και οικονομικής στήριξης των Ελλήνων κτηνοτρόφων, το 15% των ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται, δεν περιέχει σόγια.
Σημαντικό όφελος του σχεδίου «ΓΑΙΑ» αποτελεί η δημιουργία αυξημένης ζήτησης για ντόπιες καλλιέργειες που συμβάλλει στην ενίσχυση του ελληνικού αγροτικού εισοδήματος, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2013, η πλήρης αντικατάσταση της εισαγόμενης σόγιας από 100% ελληνικές πρώτες ύλες.
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Η πρώτη φάση του σχεδίου «ΓΑΙΑ» (Ιανουάριος 2012 – Ιούνιος 2012) εστίασε στην επιστημονική έρευνα για τη διατροφή των ζώων με τροφές, αποκλειστικά ελληνικής παραγωγής. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε φυτά, όπως το καλαμπόκι, τον ηλίανθο, την ελαιοκράμβη και διάφορα ψυχανθή και πέτυχε καινοτόμους συνδυασμούς τροφών, που βασίζονται σε 100% ελληνικές πρώτες ύλες και αντικαθιστούν πλήρως τη χρήση της εισαγόμενης σόγιας.
Η δεύτερη φάση του σχεδίου «ΓΑΙΑ» βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ως σκοπό την υιοθέτηση και χρήση των νέων συνδυασμών ζωοτροφών, από 100% ελληνικές πρώτες ύλες.
Ήδη, από τους πρώτους μήνες εφαρμογής και μέσα από ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και οικονομικής στήριξης των Ελλήνων κτηνοτρόφων, το 15% των ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται, δεν περιέχει σόγια.
Σημαντικό όφελος του σχεδίου «ΓΑΙΑ» αποτελεί η δημιουργία αυξημένης ζήτησης για ντόπιες καλλιέργειες που συμβάλλει στην ενίσχυση του ελληνικού αγροτικού εισοδήματος, σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία.
Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2013, η πλήρης αντικατάσταση της εισαγόμενης σόγιας από 100% ελληνικές πρώτες ύλες.