Trending

Τα βασικά σημεία του σχεδίου νόμου για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις

Έξι βασικά σημεία παρουσιάζει το σχέδιο νόμου για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης:

  1. Tο νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση μίας  Κεντρικής  Αρχής, για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Αφορά ως γνωστόν στρατηγικές επενδύσεις, δηλαδή μεταξύ των άλλων προϋποθέσεων, όσες έχουν προϋπολογισμό άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ. Θα μπορούσε επίσης, να επεκταθεί και σε άλλες επενδύσεις.  Αυτή η κεντρική αρχή, δηλαδή η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων,  θα φροντίζει για τον συντονισμό και  την επίσπευση της έκδοσης των σχετικών αδειών. 
  2. Επιταχύνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης μέσω της δήλωσης και της ευθύνης του ίδιου του επενδυτή. Αυτό αφορά τις επενδύσεις όπου δεν σχετίζονται με κρίσιμους  περιβαλλοντικούς, πολεοδομικούς και άλλους όρους. Επομένως, καταρχάς οι αιτήσεις και τα στοιχεία φακέλου θα θεωρούνται πως ισχύουν κατά τεκμήριο και θα εγκρίνονται με ευθύνη του επενδυτή.  
  3. Προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη ρευστότητα στις επενδύσεις.  Σήμερα, κατά την έγκριση μίας επένδυσης και την προσκόμιση της εγγυητικής επιστολής, καταβάλλεται μονάχα το 50% της επιχορήγησης. Με τη νέα ρύθμιση, θα καταβάλλεται στον ίδιο χρόνο, ολόκληρο το ποσό της επιχορήγησης, ενισχύοντας τη ρευστότητα.
  4. Ορίζονται δύο εναλλακτικές διαδικασίες ελέγχου της υλοποίησης των  επενδύσεων, μετά την αξιολόγηση που θα εξακολουθεί να γίνεται όπως και σήμερα. Η μία επιλογή των επενδυτών θα είναι ο έλεγχος να γίνεται από το  νέο Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης του Υπουργείου. Η άλλη επιλογή είναι ο έλεγχος να γίνεται και από ανεξάρτητους πιστοποιημένους φορείς, όπως θα είναι οι συνεργαζόμενες Τράπεζες, που θα εποπτεύονται σχετικά από το κράτος. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τη διαφάνεια και κερδίζουμε χρόνο. Είναι στο χέρι του επενδυτή να διαλέγει τη μέθοδο που προτιμά. 
  5. Σχετικά με τα υδατοδρόμια, που είναι η αναγκαία υποδομή για τη δημιουργία γραμμών υδροπλάνων:  Με το νομοσχέδιο βελτιώνονται οι διαδικασίες χορήγησης αδειών και αποσαφηνίζονται επιτέλους οι κανόνες για τη δημιουργία, τη λειτουργία και την εκμετάλλευσή  τους. Επιπλέον, ορίζεται εντός του Υπουργείου Ανάπτυξης, μία και μόνη υπηρεσία ως αρμόδια για τον συντονισμό όλων των σχετικών με την αδειοδότηση αρχών και τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κάθε αίτησης.
  6. Εισάγεται ένα νέο εργαλείο για την αξιοποίηση της  περιουσίας του Δημοσίου, μέσω της ίδρυσης εταιριών ειδικού σκοπού (SPVs), ξεκινώντας από το παραλιακό μέτωπο Φαλήρου-Σουνίου.   Σκοπός είναι ο συνολικός σχεδιασμός, η υπέρβαση διαφόρων εμποδίων και η ωρίμανση των σχετικών επενδύσεων.
 Με νεότερο άρθρο το Biznews θα αναφερθεί εκτενέστερα στις σχετικές διατάξεις.

<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα

Νεότερη Παλαιότερη