Trending

Το εξάμηνο που χάθηκε και οι υποτιθέμενες προσπάθειες για να …μη χαθεί

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος*

Η όλη κατάσταση στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ μου θύμισαν ένα πολύ ωραίο χρονογράφημα του αλησμόνητου Δημήτρη Ψαθά με τίτλο: «Κάτι πρέπει να γίνει». 

Εκεί λοιπόν μαζεύτηκαν όλοι οι «φωστήρες» κάποιας κυβέρνησης για να αντιμετωπίσουν κάποιο σπουδαίο ζήτημα. Ο Πρόεδρος, σε μια σύντομη εισαγωγή, τους ανέλυσε διεξοδικά το πρόβλημα, τους απέδειξε ότι «κάτι πρέπει να γίνει» και όλοι συμφώνησαν. 
Άρχισαν λοιπόν να «συσκέφτονται» σιωπηλά και για αρκετή ώρα δεν ακουγόταν τίποτε άλλο εκτός από τον ήχο των εγκεφάλων που εργάζονταν πυρετωδώς (!). Στο τέλος βγήκε και η απόφαση από όλους τους συμμετέχοντες, που επικυρώθηκε και από τον ίδιο τον Πρόεδρο: «Συνάδελφοι συμφωνήσαμε. Οπωσδήποτε κάτι πρέπει να γίνει. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή σας υπόλοιπη ημέρα και καλή συνέχεια»
Θυμάμαι ότι είχα ξεραθεί στα γέλια διαβάζοντας αυτό το χρονογράφημα, που σαφώς με «σημάδεψε», αφού το θυμάμαι ακόμα, ενώ τότε ήμουν μόλις 11 ετών. 
Για να μη γίνει λοιπόν και τώρα κάτι παρόμοιο με το έρημο το εξάμηνο, «συσκέφτηκα» με τον εαυτό μου και κατέληξα στην εξής λύση, την οποία προώθησα αρμοδίως, αλλά καλό είναι να κοινολογήσω δημοσίως. Μέχρι τώρα μόνο θετικές κρίσεις έχω ακούσει γι’ αυτήν από συναδέλφους, αλλά και από τους ίδιους τους άμεσα ενδιαφερομένους, δηλαδή τους φοιτητές.     
Να ξεκινήσουμε λοιπόν αμέσως, ει δυνατόν από την ερχόμενη εβδομάδα, την εξεταστική του Σεπτεμβρίου που χάθηκε. Έτσι, «αξιοποιούνται» και οι διακοπές των Χριστουγέννων για διάβασμα από τους φοιτητές. Αυτή όμως να τελειώσει στις 20 Ιανουαρίου (Δευτέρα). Από Τρίτη 21 Ιανουαρίου να αρχίζει το «χειμερινό εξάμηνο» για 13 εβδομάδες όμως ορίζει και ο νόμος. Αυτό θα τελειώσει στις 22 Απριλίου. 
  Στην πράξη, θα τελειώσει (Μεγάλη Τετάρτη) 16 Απριλίου, μιας και το Πάσχα πέφτει Κυριακή 20 Απριλίου. Από Τετάρτη της Διακαινησίμου 23 Απριλίου να αρχίζει το εαρινό εξάμηνο. Αυτό, αν θέλουμε να είμαστε πιστοί στις 13 εβδομάδες, τελειώνει επίσημα Τρίτη 29 Ιουλίου. Στην πράξη μπορεί να τελειώσει Παρασκευή 25 Ιουλίου. 
   Ο Αύγουστος θα είναι μήνας για διάβασμα των φοιτητών μας. Από Σεπτέμβριο μέχρι περίπου 13 Οκτωβρίου (Δευτέρα) θα έχουμε εξεταστική περίοδο και για τα δύο εξάμηνα. 
   Το σχέδιο αυτό έχει τα εξής πλεονεκτήματα
   1) Αξιοποιεί τις διακοπές των Χριστουγέννων για διάβασμα
   2) Δεν διασπά τα μαθήματα που μόλις θα έχουν αρχίσει (αν υποθέσουμε ότι θα έχουν αρχίσει), αλλά έχει συνεχή ροή μαθημάτων
   3) Όσοι φοιτητές χρωστούν 1 ή 2 μαθήματα για το πτυχίο τους, θα μπορούν να το πάρουν τώρα. Αυτό αποτελεί στοιχειώδες καθήκον μας, που δεν πρέπει να λησμονούμε.  
Τα μειονεκτήματα είναι η «απώλεια» των 15 ημερών διακοπών το Πάσχα (που γίνονται 7), ίσως μια μέρα για εξέταση την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου και οι διακοπές του Ιουλίου (που ούτως ή άλλως χάνονται, όποια λύση και αν προκριθεί).
    Δεν έχουμε πλέον πολλά περιθώρια. «Το μη χείρον, βέλτιστον». 
*Διονύσιος Βενιεράτος
Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη