Trending

Έρχονται μεγάλα deals στο real estate

Κινητικότητα φέρνει το τέλος του 2014 στο εγχώριο real estate, με πρωταγωνιστές μεγάλους ομίλους οι οποίοι εμφανίζονται τώρα έτοιμοι να προχωρήσουν σε deals δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. 

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το NewMoney "ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΔΔΗΕ, 3E, Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ και Eθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα ονόματα που ακούγονται έντονα και έχουν κινητοποιηθεί το τελευταίο διάστημα, θεωρώντας ότι τώρα, ύστερα από έξι χρόνια πτώσης των τιμών, είναι η κατάλληλη συγκυρία για μεγάλες συμφωνίες στα επαγγελματικά ακίνητα. Αν και η ανάκαμψη δεν έχει έρθει ακόμη, τα στελέχη της αγοράς αξιολογούν ως ιδιαίτερα θετική την κινητικότητα -έστω και μικρή- που δημιουργείται τώρα στην αγορά και  η οποία επιβεβαιώνει την άποψη ότι «το κομμάτι των επαγγελματικών ακινήτων θα είναι αυτό που θα κινηθεί πρώτα όταν ξεκινήσει να γυρίζει το κλίμα στην κτηματαγορά». 


Οι εγχώριες Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) ξεκίνησαν πρώτες τον χορό, με τη μη εισηγμένη Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, των Invel και Εθνικής Τράπεζας, να εμφανίζεται πιο επιθετική έναντι της Grivalia Properties (με βασικό μέτοχο το καναδικό fund της Fairfax), η οποία πάντως… παραδοσιακά στο τέλος κάθε χρονιάς κλείνει τις σημαντικότερες συμφωνίες.

Συνεχίζοντας λοιπόν το μπαράζ των επενδύσεων εντός και εκτός Ελλάδος από τις αρχές του 2014, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την αγορά του επταώροφου κτιρίου γραφείων όπου στεγάζεται ο όμιλος Cyta επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας 128, ιδιοκτησίας του γνωστού κυπριακού ομίλου Cyfield με δραστηριότητα στους τομείς των κατασκευών και της ανάπτυξης ακινήτων σε Κύπρο και Ελλάδα. Το ακίνητο, πολύ κοντά στο μετρό των Αμπελοκήπων, θεωρείται από τα πλέον προνομιούχα, ενώ η συμφωνία κινείται, κατά τις πληροφορίες, σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα των 10 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, άκρως προνομιούχο θεωρείται και το έτερο ακίνητο που απέκτησε, μεταξύ άλλων, ο όμιλος στην καρδιά της Αθήνας επί της οδού Μητροπόλεως στο Σύνταγμα, ιδιοκτησίας της οικογένειας Μπαρμπαλιά. Πρόκειται για τη συμφωνία η οποία κλείστηκε το περασμένο καλοκαίρι με τίμημα στα 11 εκατ. ευρώ για το ακίνητο που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά έργα του Ηλία Μπαρμπαλιά και μισθώνεται από το Ινστιτούτο Θερβάντες.

Επίσης, στην οδό Μητροπόλεως  ο όμιλος έχει κλείσει ένα ακόμη ακίνητο, αξίας 3 εκατ. ευρώ, υπό ανακατασκευή, το οποίο θα παραδοθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015. Σημειωτέον ότι από τις αρχές του 2014 η Εθνική Πανγαία έχει ήδη υλοποιήσει ή έχει υπογράψει προσύμφωνα για επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων ύψους 600 εκατ. ευρώ κυρίως σε Ελλάδα, αλλά και σε Ιταλία και Βουλγαρία, έχοντας πλέον διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 1,6 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να κλείσουν ως το τέλος του 2014 οι νέες συμφωνίες για αγορές ακινήτων που διαπραγματεύεται αυτή την περίοδο η διοίκηση του Γιώργου Χρυσικού, με σημαντικότερη όλων αυτή για το πακέτο των καταστημάτων στην ουρά της συμφωνίας Σκλαβενίτη - Makro, η οποία ανακοινώθηκε μάλιστα επίσημα την περασμένη εβδομάδα. Από πλευράς Grivalia, εκτός του ότι η εταιρεία επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις με τη Σκλαβενίτης, τηρείται σιγή ιχθύος, ωστόσο οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα χαρτοφυλάκιο 12 καταστημάτων τα οποία θα επαναμισθωθούν στον όμιλο Σκλαβενίτη, με την εισηγμένη ΑΕΕΑΠ να εξασφαλίζει ακίνητα σε πολύ καλά σημεία και μισθωμένα με καλές αποδόσεις."
Πηγή
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη