Αν υπήρχε Μέκκα του… τσουρεκιού, αυτή, τουλάχιστον για τους μυημένους φίλους του αγαπημένου γλυκού, γιατί αμφισβητίες υπάρχουν παντού και πάντα, θα ήταν χωροθετημένη, το δίχως άλλο, στη Θεσσαλονίκη. Για την ακρίβεια, θα βρισκόταν στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης. Στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους. Εκεί όπου, από το 1948 έως και σήμερα, λειτουργεί αδιαλείπτως το ζαχαροπλαστείο Τερκενλής.
Σημείο αναφοράς για τους γλυκούς… πειρασμούς της Θεσσαλονίκης, του οποίου η φήμη, ιδίως για το τσουρέκι, έχει ξεπεράσει, πλέον, τα στενά όρια του νομού και έχει μεταφερθεί, από στόμα σε στόμα, σε όλη τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια δε, η χάρη του έχει εξαπλωθεί και στο εξωτερικό, μέσω των Ελλήνων μεταναστών που έχουν γνωρίσει τις γεύσεις και τα προϊόντα της Τερκενλή και τα αναζητούν και στις χώρες της δυτικής Ευρώπης όπου διαβιούν πλέον, καθώς η επιχείρηση πραγματοποιεί ορισμένες εξαγωγές κυρίως σε επίπεδο χονδρικής. Στη διεθνοποίηση της φήμης του ζαχαροπλαστείου, όμως έχουν συνδράμει έως ένα βαθμό και οι τουρίστες που, όλο και περισσότερο, επιλέγουν τη «νύμφη» του Βορρά για να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές αναψυχής.
Παρατηρώντας κανείς την απήχηση που έχει στο κοινό ο φημισμένο τσουρέκι, δεν είναι ίσως υπερβολή να πει πως το όνομα Τερκενλής είναι συνυφασμένο με την ίδια τη Θεσσαλονίκη. Ιδίως σε περιόδους μεγάλων εορτών, όπως είναι τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και το Πάσχα, πολλοί Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης, θα περάσουν μια βόλτα από ένα κατάστημα της αλυσίδας να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες. Είτε για προσωπική κατανάλωση, είτε για δώρο προς άλλους συγγενείς και φίλους. Κάτι σαν σουβενίρ, που δεν γίνεται να μην πάρεις μαζί σου.
Μπορεί, βέβαια, το εμβληματικό ζαχαροπλαστείο να οφείλει τη δημοφιλία του, εν πολλοίς, στο ευωδιαστό του τσουρέκι, όμως, ο Τερκενλής δεν είναι μόνο αυτό και δεν έχει παρουσία μόνο στην Τσιμισκή και Αριστοτέλους γωνία.
Στα 66 χρόνια της, μέχρι τώρα, ιστορικής της διαδρομής, η επιχείρηση, εξελίχθηκε σε αλυσίδα κι αυτή τη στιγμή αριθμεί περί τα 20 καταστήματα σε διάφορα σημεία της χώρας. Σε κάθε ένα από αυτά, εάν είσαι λάτρης των γλυκών, θα διαπιστώσεις ότι οι… Σειρήνες που σε προ(σ)καλούν για να μπεις και να δοκιμάσεις είναι πολλές. Και πρέπει να δεθείς πολύ γερά στο κατάρτι της αυτοσυγκράτησης, εάν δεν θέλεις να υποκύψεις στον πειρασμό. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά - πυκνά σχηματίζονται ουρές στα μαγαζιά του δικτύου της αλυσίδας, όπως και ότι τα διπλοπαρκαρισμένα, με αναμμένα τα alarm, αυτοκίνητα, έξω από αυτά, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.
Ποτάμια από σοκολάτες και σιρόπια, μπερδεύονται με βουνά από άλευρα, αβγά και βούτυρα, σε μυστικές συνταγές και οδηγούν σε αναρίθμητους συνδυασμούς, που όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις. Βέβαια οι επιλογές που ξεδιπλώνονται μπροστά στον καταναλωτή δεν εξαντλούνται μόνο στο κλασσικό παραδοσιακό τσουρέκι, το οποίο παρεμπιπτόντως συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα στην προτίμηση του κοινού. Δίπλα σε αυτή την all time classic πρόταση, η οικογένεια Τερκενλή έχει προσθέσει, στην πάροδο των ετών, και νέες ποικιλίες όπως το γεμιστό τσουρέκι με λευκή και σκούρα σοκολάτα, με κάστανο, φράουλα, λεμόνι κ.λπ, αλλά και σπεσιαλιτέ σαν το φυτικό τσουρέκι με γλυκιά κολοκύθα, πορτοκάλι και κακουλέ ή το αλμυρό τσουρέκι. Υπάρχουν, επίσης, πολλές προτάσεις σε κέικ, πίτες, κρουασάν, βουτήματα, τάρτες, μπισκότα, σιροπιαστά, σοκολατοειδή, παγωτό, παγωμένο γιαούρτι, παραδοσιακά και νηστίσιμα προϊόντα, snacks, καθώς και ειδικά παρασκευάσματα για κάθε εποχή και περίσταση, αφού στην Τερκενλής έχει αναπτυχθεί και βραχίονας εξυπηρέτησης catering.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Τερκενλή; «Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο υλικό ή προϊόν που να χρησιμοποιούμε και να κάνει τη διαφορά. Η χρήση άριστων υλικών σε συνδυασμό με τη σωστή επεξεργασία και την αγάπη για αυτή τη δουλειά μας οδηγούν σε ένα καλό αποτέλεσμα. Τα γλυκά, τα αλμυρά, αλλά και ο άρτος που παράγουμε, είναι οι μεταφορείς των ποιοτικών μας ενεργειών και κυρίως των συναισθημάτων μας, τα οποία κυριαρχούνται από σεβασμό, αφοσίωση και αγάπη για το αντικείμενο», τονίζει ο Παύλος Τερκενλής, ο οποίος βρίσκεται το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης τα τελευταία χρόνια. Προσθέτει δε ότι στην Τερκενλής αφουγκράζονται τα μηνύματα της αγοράς, διότι «στόχος μας είναι να βελτιώνουμε καθημερινά την ποιότητα και να γίνονται όλοι μας οι συνεργάτες κοινωνοί αυτής της ατέρμονης πορείας». Ειδικά για το τσουρέκι διαβεβαιώνει ότι «φυσικά και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι που να βλάψει την παραγωγή του» και υπόσχεται στους απανταχού πιστούς φίλους των γεύσεων του ζαχαροπλαστείου ότι «θα γίνονται πάντα δοκιμές νέων προϊόντων και θα εισάγονται καινούρια είδη στην παραγωγή και στα καταστήματα, γιατί είναι κάτι που το θέλουμε τόσο εμείς, όσο κι ο κόσμος».
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Σημείο αναφοράς για τους γλυκούς… πειρασμούς της Θεσσαλονίκης, του οποίου η φήμη, ιδίως για το τσουρέκι, έχει ξεπεράσει, πλέον, τα στενά όρια του νομού και έχει μεταφερθεί, από στόμα σε στόμα, σε όλη τη χώρα. Τα τελευταία χρόνια δε, η χάρη του έχει εξαπλωθεί και στο εξωτερικό, μέσω των Ελλήνων μεταναστών που έχουν γνωρίσει τις γεύσεις και τα προϊόντα της Τερκενλή και τα αναζητούν και στις χώρες της δυτικής Ευρώπης όπου διαβιούν πλέον, καθώς η επιχείρηση πραγματοποιεί ορισμένες εξαγωγές κυρίως σε επίπεδο χονδρικής. Στη διεθνοποίηση της φήμης του ζαχαροπλαστείου, όμως έχουν συνδράμει έως ένα βαθμό και οι τουρίστες που, όλο και περισσότερο, επιλέγουν τη «νύμφη» του Βορρά για να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές αναψυχής.
Παρατηρώντας κανείς την απήχηση που έχει στο κοινό ο φημισμένο τσουρέκι, δεν είναι ίσως υπερβολή να πει πως το όνομα Τερκενλής είναι συνυφασμένο με την ίδια τη Θεσσαλονίκη. Ιδίως σε περιόδους μεγάλων εορτών, όπως είναι τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και το Πάσχα, πολλοί Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης, θα περάσουν μια βόλτα από ένα κατάστημα της αλυσίδας να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες. Είτε για προσωπική κατανάλωση, είτε για δώρο προς άλλους συγγενείς και φίλους. Κάτι σαν σουβενίρ, που δεν γίνεται να μην πάρεις μαζί σου.
Μπορεί, βέβαια, το εμβληματικό ζαχαροπλαστείο να οφείλει τη δημοφιλία του, εν πολλοίς, στο ευωδιαστό του τσουρέκι, όμως, ο Τερκενλής δεν είναι μόνο αυτό και δεν έχει παρουσία μόνο στην Τσιμισκή και Αριστοτέλους γωνία.
Στα 66 χρόνια της, μέχρι τώρα, ιστορικής της διαδρομής, η επιχείρηση, εξελίχθηκε σε αλυσίδα κι αυτή τη στιγμή αριθμεί περί τα 20 καταστήματα σε διάφορα σημεία της χώρας. Σε κάθε ένα από αυτά, εάν είσαι λάτρης των γλυκών, θα διαπιστώσεις ότι οι… Σειρήνες που σε προ(σ)καλούν για να μπεις και να δοκιμάσεις είναι πολλές. Και πρέπει να δεθείς πολύ γερά στο κατάρτι της αυτοσυγκράτησης, εάν δεν θέλεις να υποκύψεις στον πειρασμό. Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά - πυκνά σχηματίζονται ουρές στα μαγαζιά του δικτύου της αλυσίδας, όπως και ότι τα διπλοπαρκαρισμένα, με αναμμένα τα alarm, αυτοκίνητα, έξω από αυτά, αποτελούν σύνηθες φαινόμενο.
Ποτάμια από σοκολάτες και σιρόπια, μπερδεύονται με βουνά από άλευρα, αβγά και βούτυρα, σε μυστικές συνταγές και οδηγούν σε αναρίθμητους συνδυασμούς, που όρεξη να έχεις να δοκιμάζεις. Βέβαια οι επιλογές που ξεδιπλώνονται μπροστά στον καταναλωτή δεν εξαντλούνται μόνο στο κλασσικό παραδοσιακό τσουρέκι, το οποίο παρεμπιπτόντως συνεχίζει να κρατά τα σκήπτρα στην προτίμηση του κοινού. Δίπλα σε αυτή την all time classic πρόταση, η οικογένεια Τερκενλή έχει προσθέσει, στην πάροδο των ετών, και νέες ποικιλίες όπως το γεμιστό τσουρέκι με λευκή και σκούρα σοκολάτα, με κάστανο, φράουλα, λεμόνι κ.λπ, αλλά και σπεσιαλιτέ σαν το φυτικό τσουρέκι με γλυκιά κολοκύθα, πορτοκάλι και κακουλέ ή το αλμυρό τσουρέκι. Υπάρχουν, επίσης, πολλές προτάσεις σε κέικ, πίτες, κρουασάν, βουτήματα, τάρτες, μπισκότα, σιροπιαστά, σοκολατοειδή, παγωτό, παγωμένο γιαούρτι, παραδοσιακά και νηστίσιμα προϊόντα, snacks, καθώς και ειδικά παρασκευάσματα για κάθε εποχή και περίσταση, αφού στην Τερκενλής έχει αναπτυχθεί και βραχίονας εξυπηρέτησης catering.
Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Τερκενλή; «Δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο υλικό ή προϊόν που να χρησιμοποιούμε και να κάνει τη διαφορά. Η χρήση άριστων υλικών σε συνδυασμό με τη σωστή επεξεργασία και την αγάπη για αυτή τη δουλειά μας οδηγούν σε ένα καλό αποτέλεσμα. Τα γλυκά, τα αλμυρά, αλλά και ο άρτος που παράγουμε, είναι οι μεταφορείς των ποιοτικών μας ενεργειών και κυρίως των συναισθημάτων μας, τα οποία κυριαρχούνται από σεβασμό, αφοσίωση και αγάπη για το αντικείμενο», τονίζει ο Παύλος Τερκενλής, ο οποίος βρίσκεται το τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης τα τελευταία χρόνια. Προσθέτει δε ότι στην Τερκενλής αφουγκράζονται τα μηνύματα της αγοράς, διότι «στόχος μας είναι να βελτιώνουμε καθημερινά την ποιότητα και να γίνονται όλοι μας οι συνεργάτες κοινωνοί αυτής της ατέρμονης πορείας». Ειδικά για το τσουρέκι διαβεβαιώνει ότι «φυσικά και δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι που να βλάψει την παραγωγή του» και υπόσχεται στους απανταχού πιστούς φίλους των γεύσεων του ζαχαροπλαστείου ότι «θα γίνονται πάντα δοκιμές νέων προϊόντων και θα εισάγονται καινούρια είδη στην παραγωγή και στα καταστήματα, γιατί είναι κάτι που το θέλουμε τόσο εμείς, όσο κι ο κόσμος».
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.
Tags:
επιχειρήσεις