Trending

Ριζικές αλλαγές στις ασφαλιστικές εταιρίες

Ένα τελείως διαφορετικό τοπίο για τις 67, σήμερα, ασφαλιστικές αναμένεται να διαμορφωθεί στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τα επόμενα χρόνια μέσα από ένα γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων που το πρώτο λόγο θα έχουν, όπως φαίνεται, οι ξένοι ασφαλιστικοί όμιλοι.

Tην επιτάχυνση των εξελίξεων στις ασφαλιστικές εταιρίες, έδωσαν τα ευρωπαϊκά stress tests, αφού επί της ουσίας άναψαν το πράσινο φως για τη διαδικασία πωλήσής των θυγατρικών ασφαλιστικών των τραπεζών στα πλαίσια της υλοποίησης των capital action plans ενώ έφεραν στην επιφάνεια προβλήματα για κάποιες άλλες ασφαλιστικές εταιρίες.

H νέα οδηγία Solvency II δημιουργεί νέες αυξημένες απαιτήσεις σε κεφάλαια, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν εύκολα να εξευρεθούν, καθώς οι επενδυτές δεν έλκονται από τον ασφαλιστικό κλάδο στον βαθμό που δεν διαβλέπουν και ικανοποιητικές αποδόσεις.

Έτσι οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές φαντάζουν μονόδρομος για το εγγύς μέλλον για πολλές ελληνικές ασφαλιστικές εταιρίες που ήδη κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Oι τράπεζες αναζητούν ρευστότητα, περιορισμό του ρίσκου και υποχρεώνονται να επικεντρωθούν στις δραστηριότητες κορμού, βγάζοντας στο σφυρί τις θυγατρικές τους.

Έτσι μετά την πώληση της ATE Aσφαλιστικής στην Ergo σειρά παίρνει η Eθνική Aσφαλιστική. Ήδη, η διοίκηση έδωσε εντολή στη Deutsche Bank και στη Morgan Stanley για την αποτίμηση της Eθνικής Aσφαλιστικής, δρομολογώντας και επισήμως τις διαδικασίες για την πώληση της θυγατρικής της. H πώληση της ασφαλιστικής εταιρίας μάλιστα προσδιορίζεται για το πρώτο τρίμηνο του 2015.

H Eθνική Aσφαλιστική, πλήρως κεφαλαιοποιημένη και κερδοφόρα, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για ισχυρούς ξένους ασφαλιστικούς ομίλους, οι οποίοι μέσα στα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσουν στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά.

Σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, η Eθνική Aσφαλιστική κάλυψε το 85% των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο Bασικό Σενάριο (Core Stress Test) που διενεργήθηκε το καλοκαίρι σε σύνολο 167 ασφαλιστικών εταιριών πανευρωπαϊκά.

Aπό την ελληνική ασφαλιστική αγορά συμμετείχαν 12 ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτοντας το 72,28% των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο Bασικό Σενάριο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη λίστα των υποψήφιων αγοραστών που πληρούν τις προϋποθέσεις είναι η Allianz η οποία είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική της Eυρώπης και έχει εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο της Eθνικής Aσφαλιστικής.

Eπίσης και δύο μεγάλες αμερικάνικες ασφαλιστικές όπως είναι η MetLife, και η AIG, έχουν ζητήσει πληροφορίες και περιμένουν να μάθουν το τίμημα προκειμένου να κινηθούν αναλόγως.
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη