Trending

Τεράστια πολυεθνική αποχωρεί από την Ελλάδα

Πασίγνωστη πολυεθνική εταιρία θέλει να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά γιατί εμφανίζει ζημίες. Το 2013, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της έκλεισε με ζημίες 16,8 εκατ. ευρώ και με τις συσσωρευμένες ζημίες να ανέρχονται σε 102,6 εκατ. ευρώ. 


Πρόκειται για την Pepsico-Ήβη η οποία, όπως αναφέρει η Καθημερινή, αναζητεί εμφιαλωτή στην ελληνική βιομηχανία, στον οποίο θα παραχωρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής και διάθεσης των σημάτων της, προκειμένου να απεμπλακεί από τη ζημιογόνο για τον όμιλο δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ωστόσο οι συζητήσεις που έχουν γίνει με τουλάχιστον τρεις ελληνικές εταιρείες δεν έχουν μέχρι στιγμής καρποφορήσει, καθώς οι τελευταίες φέρεται να ενδιαφέρονται για την εξαγορά κάποιων σημάτων με υψηλή εμπορευσιμότητα και όχι για συνεργασία με την Pepsico τύπου δικαιόχρησης (franchising) μέσω της οποίας θα υποχρεώνονται να πληρώνουν στον πολυεθνικό όμιλο μέρος των πωλήσεων ως δικαιώματα (royalties).

Οι τελευταίες συζητήσεις φέρεται να έγιναν με την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (Βίκος) πριν από περίπου ενάμιση μήνα, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Κι αυτό διότι η «Βίκος» φέρεται να ενδιαφέρεται κυρίως για την εξαγορά των σημάτων «Ηβη» και όχι για μια συνεργασία franchising μέσω της οποίας θα «επιβαρυνθεί» και με την παραγωγή των προϊόντων Pepsi τα οποία στην Ελλάδα χάνουν συνεχώς μερίδια αγοράς.

Ανάλογες συζητήσεις φέρεται να έχουν γίνει και με την «ΕΨΑ», ενώ πριν από περίπου ενάμιση χρόνο έγιναν και με τη «Λουξ». Η γνωστή βιομηχανία αναψυκτικών της Αχαΐας δεν έχει προχωρήσει από τότε σε καμία άλλη συζήτηση με τη διοίκηση του πολυεθνικού ομίλου, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος της διοίκησης της εταιρείας, «δεν υπήρξε ποτέ σαφής πρόταση από την Pepsico-Ηβη για το τι θέλει να πουλήσει».

Από την πλευρά της Pepsico-Ηβη επιβεβαιώνεται ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι αυτό της αναζήτησης δικαιοδόχου (franchisee), με την εταιρεία να τονίζει στην «Κ» ότι «πάντα προσπαθεί να βρει τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας» και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα «ξεπουλήσει την εταιρεία».

Το μοντέλο της παραχώρησης της αποκλειστικής παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων της Pepsico σε άλλη εταιρεία δεν είναι ξένο για τη δραστηριότητα του ομίλου στην ελληνική αγορά. Είχε εφαρμοσθεί από το 1973 έως το 1989, όταν την άδεια αυτή είχε η Ηβη-Παναγόπουλος, η οποία εξαγοράσθηκε το 1989 από την Pepsico. Επίσης, εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στην Κύπρο όπου τα προϊόντα της Pepsico εμφιαλώνει ο όμιλος A&P (Andreou & Paraskevaides).

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2013 η εταιρεία προχώρησε στο κλείσιμο του εργοστασίου εμφιάλωσης νερού στο Λουτράκι, με το ακίνητο να διατίθεται ακόμη προς πώληση. Προς πώληση είναι και οι αποθήκες της εταιρείας στην περιοχή του Κορωπίου.

Το σενάριο της αναζήτησης συνεργάτη επανέρχεται καθώς και το 2014 -παρά τις αρχικές προσδοκίες και τη μείωση των δαπανών- θα κλείσει με ζημιές για την Pepsico-Ηβη. Το 2013, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας, έκλεισε με ζημιές 16,8 εκατ. ευρώ και με τις συσσωρευμένες ζημιές να ανέρχονται σε 102,6 εκατ. ευρώ.
Πηγή

<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη