Trending

"Τσουνάμι" από deals στην Ελληνική αγορά

Αρμαγεδδών εκδηλώνεται στην Ελληνική επιχειρηματική αγορά με απανωτά deals, εξαγορές και συγχωνεύσεις που αλλάζουν εντελώς τον υπάρχοντα χάρτη, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Ημερησία, στο επίκεντρο είναι το λιανεμπόριο τροφίμων, όπου συντελούνται τεκτονικές ανακατάξεις, με τους ισχυρούς ομίλους να ενισχύουν την παρουσία τους, μέσα από μπαράζ εξαγορών και τους μικρότερους να αναζητούν εναγωνίως λύσεις για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας. 

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα λόγω της παρατεταμένης κάμψης των πωλήσεων και της έλλειψης ρευστότητας. Ήδη, μετά τις απανωτές κινήσεις της «Σκλαβενίτης», η οποία απέκτησε την Makro Cash & Carry και το 60% της «Χαλκιαδάκης» σε διάστημα ολίγων ημερών αλλά και της «Μαρινόπουλος», η οποία ενέταξε στον όμιλό της, τα πατρινά σούπερ μάρκετ «Κρόνος», πληροφορίες της αγοράς φέρουν τον «Μασούτη» να συζητά την πιθανότητα εξαγορών σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, όπου διαθέτει υψηλά μερίδια αγοράς και εκτεταμένο δίκτυο, ενώ ανάλογα σχέδια έχει και η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία παραμένει πιστή στον στόχο που έχει θέσει για τη δημιουργία δικτύου 400 καταστημάτων που θα απασχολεί 20.000 εργαζομένους. 

Άνθρωποι του χώρου πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανάλογες πρωτοβουλίες και από μικρότερους παίκτες του κλάδου. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η εξαγορά της «Βιδάλης Μάρκετ», που δραστηριοποιείται με 12 σημεία σε νησιά των Κυκλάδων, από τα σούπερ μάρκετ ΙΝΚΑ, τα οποία ελέγχονται από συνεταιρισμό εταιρειών και καταναλωτών και αριθμούν πάνω από 30 καταστήματα στην Κρήτη.

Την ίδια ώρα, εξελίξεις κυοφορούνται και στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, με τη συμφωνία της «Μύθος» με την «Fix Hellas» και το ενδιαφέρον του ισχυρού άνδρα της Chipita Σπύρου Θεοδωρόπουλου για την «Νίκας» να ξεχωρίζουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλοι εγχώριοι αλλά και ξένοι επενδυτές εξετάζουν την πιθανότητα να αποκτήσουν ποσοστό σε ελληνικές εταιρείες τροφίμων με ισχυρό χαρτοφυλάκιο, ενώ την ίδια στιγμή Έλληνες επιχειρηματίες δρομολογούν νέα projects που αφορούν την αξιοποίηση παραδοσιακών προϊόντων ΠΟΠ, όπως τα τυροκομικά και το ελαιόλαδο με στόχο τις διεθνείς αγορές.

Έντονες είναι οι διεργασίες και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η ακτοπλοΐα, τα ακίνητα και ο τουρισμός, ο οποίος συγκεντρώνει και τα περισσότερα βλέμματα λόγω της εντυπωσιακής πορείας που διαγράφει τα τελευταία χρόνια, αλλά και των τεράστιων προοπτικών του τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι Άραβες επιχειρηματίες επενδύουν στον ελληνικό τουρισμό, όπως ο όμιλος Olayan, ο οποίος ανακοίνωσε την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου εταιρειών Costa Navarino ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος, με κάθε έναν από τους τρεις υφιστάμενους μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου αλλά και τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, Αουαλιντ Μπιν Ταλάλ μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, ο οποίος ενδιαφέρεται για το Lagonisi Resort.
Πηγή

<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη