Trending

Εγκρίθηκε η υπαγωγή των Ελληνικών συστημικών τραπεζών στο μηχανισμό Έκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA)

Το πράσινο φως έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Φρανκφούρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την υπαγωγή των ελληνικών τραπεζών στον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η έγκριση της ΕΚΤ στο αίτημα των τραπεζών Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, δόθηκε για δύο εβδομάδες και θα επανεξεταστεί, εάν και εφόσον χρειαστεί, στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στις 5 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι, η υπαγωγή στον ELA, ο οποίος έχει έκτακτο και προσωρινό χαρακτήρα,δεν συνεπάγεται αυτομάτως και ενεργοποίησή του. Ωστόσο οποτεδήποτε κάποια τράπεζα χρειαστεί ρευστότητα διότι π.χ. εμφανίζει μεγάλη εκροή καταθέσεων και δεν μπορεί να δανειστεί από την ΕΚΤ έναντι εγγυήσεων ή από τη διατραπεζική αγορά, μπορεί άμεσα να απευθυνθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και να λάβει ρευστότητα.

Οι πιέσεις που δέχονται τα επίπεδα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζικών ομίλων συνδέονται με τις εκροές καταθέσεων που έχουν σημειωθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως σήμερα, με την αυξημένη συμμετοχή τους στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου και με την ανατίμηση του φράγκου έναντι του ευρώ, μετά την πρόσφατη σχετική απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας.

Σημειώνεται ότι η έγκριση για τη χρήση του ELA θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη από την ΕΚΤ και θα ισχύει για δύο εβδομάδες, μέχρι δηλαδή την επόμενη συνεδρίαση του δ.σ. της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής.
Πηγή
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη