Trending

Mini Markets και περίπτερα έχασαν 3 δισεκατομμύρια ευρώ

Σε πολύ δύσκολο κλοιό έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια mini markets και περίπτερα ενώ δεν φαίνεται στην άκρη του ορίζοντα.

Σύμφωνα με έρευνα της «Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε.» που επιμελήθηκε η Αυγή Οικονομίδου και δημοσίευσε η Ημερησία, η πτωτική πορεία που ξεκίνησε με το ξέσπασμα της κρίσης αναμένεται να συνεχιστεί τη διετία 2015-2016 και για τις δύο αγορές κυρίως λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών αλλά και του ισχυρού ανταγωνισμού από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Ειδικότερα, στην αγορά των mini-market προβλέπεται μείωση του επιπέδου της τάξης του 4% περίπου κατ' έτος, λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού από το οργανωμένο λιανεμπόριο, κυρίως με τη διείσδυση των καταστημάτων ευκολίας στις «γειτονιές» και την ανάπτυξη των συνεργασιών με πρατήρια καυσίμων, ενώ στην αγορά των περιπτέρων προβλέπεται μείωση του επιπέδου της τάξης του περίπου 5% κατ' έτος, λόγω της διάθεσης καπνικών προϊόντων (τα οποία κατέχουν σημαντική θέση στα έσοδά τους) και από τα super market, παράλληλα με τη διατήρηση του παρεμπορίου τσιγάρων.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, αναμένεται συνέχιση της εξόδου των επιχειρήσεων / περιπτερούχων, κυρίως όσων δεν βρίσκονται σε εμπορικά σημεία. Συνολικά από το 2009 μέχρι το 2014, σύμφωνα με την «Στοχασις» έχουν «κατεβάσει ρολά» 6.000 μίνι μάρκετ και 9.500 περίπτερα, με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει σήμερα 7.000 μίνι μάρκετ και περίπου 8.000 περίπτερα, η πλειονότητα των οποίων λειτουργεί ως ατομικές επιχειρήσεις ή οικογενειακής μορφής επιχειρήσεις με έδρα στην Αττική (το 1/3 περίπου). Εξίσου σημαντικές είναι και οι απώλειες που έχουν υποστεί οι δύο αγορές σε επίπεδο τζίρου. Συγκεκριμένα, από το 2009 η αγορά των μίνι μάρκετ έχει «χάσει» έσοδα περίπου 1,2 δισ. ευρώ, και από 3,1 δισ. ευρώ υποχώρησε σε περίπου 1,9 δισ. ευρώ το 2014, ενώ η αγορά των περιπτέρων μειώθηκε κατά 1,7 δισ. ευρώ. Αθροιστικά, οι δυο κατηγορίες «έχασαν» πωλήσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στη διάρκεια της κρίσης.
Πηγή
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη