Trending

"Βουτιά" κάνουν οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών

Το θετικό πρόσημο με το οποίο έκλεισε το τέταρτο τρίμηνο για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2014 δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει την για τρίτη συνεχόμενη χρονιά πτώση των πωλήσεων στα PCs.

Οι θετικές εξελίξεις του παραδοσιακά καλού χρονικού διαστήματος – τότε παρατηρείται συνήθως αύξηση- που προηγείται πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων αλλά και κατά τη διάρκεια των εορτών δε κατάφεραν να ανατρέψουν τη κατάσταση στην αγορά όσον αφορά τη πτώση στους προσωπικούς υπολογιστές αλλά και τη διαφαινόμενη τάση ανόδου των tablets.

Έτσι, το 2014 “έκλεισε” αρνητικά για τον κλάδο των PCs, με μείωση της αγοράς κατά 2,1% συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα και τις πωλήσεις να φτάνουν σε τεμάχια τα 308,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η IDC.
Μολονότι, λοιπόν, το 4ο τρίμηνο του 2014, οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 80,8 εκατ. τεμάχια, εμφάνισαν πτώση, ωστόσο, κατά 2,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ακολουθώντας τη πτωτική πορεία των προηγούμενων δυο χρόνων.

Στους κατασκευαστές, τη πρωτιά διατηρεί η Κινέζικη Lenovo -πωλήσεις άνω των 16 εκατ. τεμαχίων και μερίδιο αγοράς 19,9% το 4ο τρίμηνο του 2014, ήτοι ρυθμό ανάπτυξης 4,9%- με την HP να βρίσκεται «κολλημένη» πίσω της με 15,880 εκατ. συσκευών, μερίδιο αγοράς 19,7%, και ανάπτυξη μες το χρόνο της τάξης του 15%.

Κι ενώ οι παραδοσιακά ώριμες – και ίσως κορεσμένες – αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης είναι αυτές οι οποίες εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μείωση στην αγορά των PCs, στη περιοχή ΕΜΕΑ (Europe, Middle East, Africa), οι κατασκευαστές πετυχαίνουν τη διεύρυνση των καναλιών διανομής και την σταθεροποίηση της δυναμικής τους παρουσίας. Όσον αφορά τη περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού, συνεχίστηκε η διεύρυνση, ενώ συνολικά σε επίπεδο έτους παρουσίασε μικρή πτώση σε επίπεδο κύκλου πωλήσεων.
Πηγή
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη