Trending

Χωρίς … «περιστροφές»: «Τρόϊκα» – «Μνημόνια» : ΤΕΛΟΣ!!!

Γράφει ο Δρ. Διονύσιος Βενιεράτος,
Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Είμαστε πραγματικά πολύ συγκινημένοι και (θα μπορούσα να προσθέσω) ανακουφισμένοι που η κυβέρνηση και τα στελέχη της προβαίνουν σε ιδιαίτερα επιτυχείς δηλώσεις «στροφής» και εκτελούν έξοχα με ιδιαίτερη μαεστρία κινήσεις …περιστροφής, που – σ’ εμάς τους διαχρονικούς φιλάθλους της Γυμναστικής – θυμίζουν τις καλύτερες στιγμές της Ελλάδος στο συγκεκριμένο άθλημα:
Ποιός στ’ αλήθεια δεν είχε συγκινηθεί από τις απίθανες εναέριες περιστροφικές φιγούρες του Ιωάννη Μελισσανίδη (χρυσό μετάλλιο – ασκήσεις εδάφους – στους Ολυμπιακούς του 1996 (Ατλάντα)) και του άξιου διαδόχου του Λευτέρη Κοσμίδη (Χρυσά Μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες 2013 και Corean Cup 2014) και ποιός δεν είχε εντυπωσιασθεί από τον υπέροχο και άψογα εκτελεσμένο τρόπο, με τον οποίο τελείωναν την προσπάθειά τους ο Δημοσθένης Ταμπάκος (χρυσό μετάλλιο – κρίκοι – στους Ολυμπιακούς του 2004 στην Αθήνα), η Βάσω Μιλλούση (χρυσό επίσης στο Corean Cup στη δοκό ισορροπίας) και τέλος ο θρυλικός Βλάσης Μάρας (5 χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια και 1 παγκόσμιο στο μονόζυγο)!!!.....
Πάντως, επειδή κάπου πρέπει να είμαστε σταθεροί και συνεπείς, οι ΛΕΞΕΙΣ Τρόϊκα και Μνημόνιο σύντομα μπαίνουν πλέον «στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας». 

Α) Τρόϊκα: Κακόηχη λέξη που μας θυμίζει ... Troy (η Τροία στα αγγλικά), τρώει-ΙΚΑ και (εννοιολογικώς) Τριανδρία. Από τη ρωμαϊκή ιστορία έχουμε όλοι μάθει ότι οι δύο τριανδρίες (triumvirati) που συμφωνήθηκαν είχαν κακό τέλος καταλήγοντας σε ... μονοανδρίες (Πρώτη με Ιούλιο Καίσαρα, Γνάϊο Πομπήϊο και Μάρκο Λικίνιο Κράσσο) ( Δεύτερη με Οκταβιανό Αύγουστο, Μάρκο Αντώνιο και Μάρκο Αιμίλιο Λέπιδο). 
Τόσες όμορφες και εύηχες λέξεις ή περιφράσεις υπάρχουν: Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, Ομάδα Τεχνοκρατών, Συμβουλευτικό Συμβούλιο (!) κλπ.
Β) Μνημόνιο: Αυτό κι αν είναι!... Θυμίζει Μνήμα. Αφού το απαγκιστρώσαμε, το καταργήσαμε και το σκίσαμε, καιρός να το ξεχάσουμε οριστικά ως όρο. Αντ’ αυτού: Συνθήκη, Συμφωνία, Σύμφωνο (αυτό δεν είναι τόσο καλό: παραπέμπει σε «σταθερότητα» και ...φωνήεν), Οδικός Χάρτης (yes!), Ομόθυμη Πορεία (ουάου!)
Εδώ οφείλω να θέσω επί τάπητος και την πρόταση του κ. Μάνου Βουλαρίνου να ονομασθεί ...Θανάσης – (Αθανάσιος), γιατί ...ποτέ δεν πεθαίνει! 

Και επ’ ευκαιρία, νομίζω ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε οριστικά και τις λέξεις «Μνήμη» (θυμίζει ...μνημόνιο) και «Κρίση» (θυμίζει ...κρίση). 
Την λέξη «Ουσία», προτείνω να την διατηρήσουμε (καθόσον με τις προθέσεις περί, συν, εκ (εξ) παραπέμπει σε ευχάριστα πράγματα) και να καταργήσουμε την αντίστοιχη ...έννοια!
Υ.Γ. Χωρίς πλάκα τώρα: Σημασία δεν έχουν τόσο πολύ οι λέξεις, αλλά να τα πάει καλά ο ...Αλέξης και η κυβέρνησή του. Έχει τόσα πράγματα να κάνει, αν το θέλει πραγματικά – που οι προηγούμενοι δεν τόλμησαν – που του ευχόμαστε να πετύχει και πρέπει να τον βοηθήσουμε σ’ αυτό όσο μπορούμε, ακόμη και με την ανοχή μας, όσο τουλάχιστον θα τολμάει πραγματικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Ας «γυρίσουμε» κάποια στιγμή τη ρημάδα τη ...σελίδα, αντιπαρερχόμενοι τις άλλες «εναέριες περιστροφές» (που θα προλάβουν …καταστροφές!). Εκτός των άλλων, αυτές ανέκαθεν αποτελούσαν ...αγαπημένα «θεάματα», που ως γνωστόν χρειάζεται ο λαός μαζί με τον «άρτον» ημών τον επιούσιον.
<-- Κάνοντας Like στη σελίδα μας στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα
Νεότερη Παλαιότερη