Trending

Οι ισχυρότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα για το 2015

Στην έκδοση της Direction με τίτλο "ΟΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ" παρουσιάζονται τα οικονομικά στοιχεία από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς του 2014 των 1.000 μεγαλύτερων επιχειρήσεων βάσει κύκλου εργασιών (Τop 1000) και των 200 πιο κερδοφόρων βάσει κερδών προ φόρων (Top 200).

[Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση]



Ο εμπορικός κλάδος και το 2014 κατάφερε, έστω και με μικρή διαφορά από τη βιομηχανία, να αναδείξει τις περισσότερες επιχειρήσεις που διακρίθηκαν με βάση τον κύκλο εργασιών τους και συμπεριελήφθησαν στις 1.000 μεγαλύτερες της χώρας. Όπως προέκυψε από την ανάλυση της βάσης δεδομένων της Direction Business Reports, το εμπόριο εκπροσωπείται με 378 εταιρείες σε σύνολο 1.000, ήτοι ποσοστό 37,80%, ακολουθεί η Βιομηχανία με 338 εταιρείες και ποσοστό 33,80%, ενώ έπεται ο κλάδος υπηρεσιών, με 284 εταιρείες και ποσοστό 28,40%.

Η βιομηχανία κατέκτησε τις δύο πρώτες θέσεις στις 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις με βάση τον κύκλο εργασιών για το οικονομικό έτος 2014. Τα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά και η Μotor Oil, συμφερόντων του ομίλου Β. Βαρδινογιάννη, διακρίθηκαν για άλλο ένα έτος, αφού αποτελούν μία από τις σταθερές της ελληνικής οικονομίας στη νεότερη ιστορία της χώρας.

Στην τρίτη θέση της λίστας που ανέδειξε η έρευνα της Direction Business Reports, συναντάμε τη ΔΕΗ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ΔΕΚΟ της χώρας. Η εταιρεία έχει ξεπεράσει τη ζημιογόνο πορεία των προηγούμενων ετών, ωστόσο το θέμα που έχει ανακύψει στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί, όπου οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Ο ΟΠΑΠ, επίσης, βρίσκεται ψηλά στη λίστα με τους μεγαλύτερους τζίρους, όπως συμβαίνει και με την κερδοφορία. Αμέσως μετά ακολουθεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αφού οι 4 συστημικές τράπεζες το 2014 εμφάνισαν υψηλά έσοδα. Στο τέλος του 2015 οι 4 τράπεζες (Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική, Eurobank) θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και θα προσπαθήσουν με την έλευση της νέας χρονιάς να ενισχύσουν τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και να στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά που παρέμειναν συνεπή στις υποχρεώσεις τους σε όλα τα χρόνια της ύφεσης.

Η ΔΕΔΔΗΕ ως οργανισμός διαχείρισης της ενέργειας κατέγραψε και το 2014 εξαιρετική θετική εικόνα και συμπεριελήφθη στις εταιρείες με τους μεγαλύτερους κύκλους εργασιών. Ακολούθησε η ΑΒ Βασιλόπουλος, που παραμένει η κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ, με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα απέναντι στην ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία. Η εταιρεία Coral, που δραστηριοποιείται στον κλάδο καυσίμων-λιπαντικών, πέτυχε αύξηση του κύκλου εργασιών το 2014 και ακολούθησε από τον ίδιο κλάδο και η ΕΚΟ.

Αρκετά ψηλά βρέθηκε και ο ΟΤΕ, που συνέχισε και το 2014 να επενδύει και να αποτελεί μια επιχείρηση με αυξανόμενους αριθμοδείκτες εντός και εκτός Ελλάδας και να υλοποιεί αρκετά μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα. Η Τράπεζα Κύπρου ανασυντάχθηκε το 2014 και κατόρθωσε να καταγράψει σημαντικά ετήσια έσοδα. Η Σκλαβενίτης είναι η δεύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που διακρίθηκε το 2014 και ακολούθησε η Cosmote, θυγατρική του ΟΤΕ, που ελέγχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην κινητή τηλεφωνία στην Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ διατηρεί την ηγετική της θέση στον κλάδο ενέργειας, με αυξανόμενες τάσεις και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία παρά το γεγονός ότι είναι εποπτική αρχή, διατηρεί την οικονομική της ανεξαρτησία με αξιοσημείωτους οικονομικούς δείκτες και το 2014.

Η Ελινόιλ αναρριχήθηκε σε υψηλή θέση το 2014 με βάση τον κύκλο εργασιών της, ενώ η τεχνική εταιρεία Άκτωρ ωφελήθηκε από την επανεκκίνηση των εργοταξίων για έργα στις εθνικές οδούς. Η Αιγαίον Όιλ συμπεριελήφθη στις εταιρείες με τον μεγαλύτερο τζίρο από τον κλάδο της εμπορίας καυσίμων-λιπαντικών, ενώ η Αεροπορία Αιγαίου συνεχίζει την ανοδική της πορεία τα τελευταία χρόνια. Η Mamidoil Jetoil είναι άλλη μια εταιρεία καυσίμων που ενισχύθηκε από την πώληση πετρελαίου το 2014 όπως και η Avin Oil, που ανήκει στον όμιλο Β. Βαρδινογιάννη. Στον κλάδο της αποθήκευσης διακρίθηκε η εταιρεία OTSM και η εταιρεία Μασούτης, η τρίτη κατά σειρά εταιρεία σούπερ μάρκετ που διακρίθηκε το 2014. Ακολουθούν Ρεβόιλ και η ΕΛΒΑΛ, ενώ σε αξιοσημείωτη θέση βρέθηκε η κατασκευαστική εταιρεία Τέρνα και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Metro.

O κλάδος των υπηρεσιών προσέφερε τις περισσότερες εταιρείες στη λίστα των 200 επιχειρήσεων με τα υψηλότερα κέρδη προ φόρων για το 2014. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Direction Business Reports, ο κλάδος των υπηρεσιών κυριάρχησε με 97 εταιρείες και ποσοστό 48,50%, για να ακολουθήσει η βιομηχανία με 58 εταιρείες, ήτοι ποσοστό 29%, και το εμπόριο με 45 εταιρείες, δηλαδή ποσοστό 22,50%.

Ιδιαίτερα ανθεκτικά απέναντι στους κραδασμούς της πολυετούς ύφεσης παρέμειναν τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής της χώρας. Το 2014 ήταν μια χρονιά που ανεκόπη το αρνητικό σερί των 6 συνεχόμενων ετών με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Αρκετές επιχειρήσεις που είχαν επιδείξει σύνεση, προσαρμοστικότητα και κυρίως είχαν χαμηλό δείκτη τραπεζικών δανείων, κατόρθωσαν το 2014 να παρουσιάσουν κερδοφορία και να επιβεβαιώσουν την ηγετική τους θέση στον κλάδο που δραστηριοποιούνται.

Όπως ανέδειξε η έρευνα της Direction Business Reports για τις ισχυρές ελληνικές επιχειρήσεις το 2014, την πρωτιά κατέκτησαν εταιρείες που ανήκουν στους κλάδους των τραπεζών, των τυχερών παιχνιδιών, των εταιρειών συμμετοχών και των ακινήτων. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις έκαναν ένα ακόμη μεγαλύτερο βήμα και ενίσχυσαν το εξαγωγικό τους προφίλ.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, που αποτελεί την εποπτική αρχή του τραπεζικού συστήματος της χώρας, η μετοχή της οποίας παραμένει εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος συντόνισε και ουσιαστικά κατεύθυνε τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να ολοκληρώσουν με επιτυχία τα stress tests (τεστ κοπώσεως) τον Νοέμβριο του 2015, για να ακολουθήσει μετά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στη δεύτερη θέση των εταιρειών που διακρίθηκαν ήταν ο ΟΠΑΠ, όπου σταθερά όλα τα χρόνια καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις πιο υγιείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις. Η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ στοχεύει να λανσάρει νέα παιχνίδια και να παραμείνει ο βασικός και σταθερός χορηγός του ερασιτεχνικού αθλητισμού στη χώρα μας. Η Olympia Development είναι εταιρεία συμμετοχών του ομίλου επιχειρήσεων Πάνου Γερμανού. Η επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Κεντρική Ευρώπη δείχνει το δρόμο σε όσες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη κάνει το μεγάλο άλμα να ξεφύγουν από τα στενά όρια της χώρας, που βιώνει τον 7ο χρόνο ύφεσης την τελευταία 8ετία.

Ο ΟΤΕ σταθερά είναι η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση από πλευράς απασχόλησης αριθμού εργαζομένων αλλά και επενδυτικού πλάνου εντός και εκτός Ελλάδας. Παρά τη βύθιση της ελληνικής οικονομίας το 2015 ο οργανισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας που λίγες επιχειρήσεις σήμερα υπό τις παρούσες συνθήκες μπορούν να πραγματοποιήσουν.

Η εταιρεία ακινήτων Εθνική Πανγαία παραμένει στην κορυφή του κλάδου του real estate. Πρόκειται για έναν κλάδο όπου αναμένεται να πρωταγωνιστήσει μόλις αποκατασταθεί η δημοσιονομική ισορροπία στη χώρα, αφού έχουν δημιουργηθεί σημαντικές ευκαιρίες στον κλάδο των ακινήτων, καθώς οι τιμές έχουν καταρρεύσει και πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων (ξενοδοχεία, βιομηχανίες) λόγω υπερδανεισμού ενδιαφέρονται να μεταβιβάσουν την ακίνητη περιουσία τους.

Η εταιρεία συμμετοχών Μπρουϊνβέστ παραμένει σταθερά τα τελευταία χρόνια στις πρώτες θέσεις των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων με άριστο management και ενίσχυση του δικτύου πωλήσεων. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ένα από τα καλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης, το οποίο προσφέρει υψηλές υπηρεσίες, ήταν λογικό να διακριθεί και το 2014, όπως θα συμβεί και το 2015, αφού το ρεκόρ αφίξεων τουριστών στη χώρα μας συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Η Εθνική Ασφαλιστική, μέλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας, παραμένει η κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία στη χώρα, γεγονός που πιστοποιείται και από τις οικονομικές της επιδόσεις. Μέσα στην πρώτη δεκάδα των επιχειρήσεων είναι και τα καταστήματα Jumbo, το δίκτυο καταστημάτων των οποίων απαρτίζεται από 73 καταστήματα.Εμφάνιση TOP 50 - ΒΑΣΕΙ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2014.jpg

Ο ΑΔΜΗΕ συνέχισε και το 2014 να είναι κερδοφόρος, ευρισκόμενος στην πρώτη γραμμή του κλάδου ενέργειας. Η ΜΕΤΚΑ, θυγατρική του ομίλου Μυτιληναίου, μετά την εδραίωση της παρουσίας της στη Μέση Ανατολή, τώρα επεκτείνεται και στην Αφρική. Η Καπνοβιομηχανία Καρέλια είναι η τελευταία αμιγώς ελληνική καπνοβιομηχανία, καθώς συνεχίζει να αναπτύσσεται και μάλιστα συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Η ΔΕΠΑ έχει καθιερωθεί στις μεγαλύτερες ελληνικές βιομηχανίες και το 2014 συνέχισε να αυξάνει τους οικονομικούς της δείκτες. Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν έχει στηριχθεί στην ανάπτυξη των εργασιών της στην Αίγυπτο, τη Βόρειο Αμερική αλλά και στα Βαλκάνια. Η Αεροπορία Αιγαίου κατέρριψε νέα ρεκόρ διακίνησης επιβατών το 2014, καθώς μετέφερε τα εκατομμύρια των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος αποτελεί μία από τις βασικές σταθερές στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, καθώς σε όλα τα χρόνια ύφεσης συνεχίζει να αναπτύσσεται με υγιή τρόπο και ταυτόχρονα να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Η Άκτωρ Παραχωρήσεις ανήκει στον όμιλο Ελλάκτωρ και καταγράφει θετική πορεία τα τελευταία χρόνια, ενώ ευελπιστεί ότι η επανεκκίνηση των έργων στους εθνικούς οδικούς άξονες της χώρας θα ενισχύσει περαιτέρω τα οικονομικά της μεγέθη. Η ΕΥΔΑΠ ανήκει στις κερδοφόρες ΔΕΚΟ που κάθε χρόνο αυξάνει τα οικονομικά της μεγέθη, ενώ ταυτόχρονα διακρίνεται και για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως επιχείρηση, προσφέροντας ανακούφιση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σε λιγότερο από δύο χρόνια αποδίδει η επένδυση 1 δισ. ευρώ του ελβετικού κολοσσού Dufry στα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ), αποδεικνύοντας εμπράκτως πως ό,τι έχει σχέση με τουρισμό δίνει κέρδη στην Ελλάδα.

Ενότητα «Οι Πρωταγωνιστές της Ελληνικής Οικονομίας»

Η Direction Business Reports πραγματοποίησε έρευνα στα κέρδη προ φόρων των ελληνικών επιχειρήσεων τη χρονική περίοδο από 2010 έως 2014 και ανέδειξε τις 50 ιδιωτικές επιχειρήσεις (εξαιρουμένων τραπεζών-χρηματοοικονομικού κλάδου, συμμετοχών, ακίνητης περιουσίας και ασφαλειών), καθώς και τις 10 δημόσιες με τα μεγαλύτερα αθροιστικά κέρδη προ φόρων το εξεταζόμενο διάστημα.

Ιδιωτικός τομέας

Οι επιχειρήσεις που αναδεικνύονται είναι οι πρωτοπόροι της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Είναι οι επιχειρήσεις που ηγούνται στους κλάδους που δραστηριοποιούνται, που επέδειξαν αντοχή και αντανακλαστικά και εξήλθαν αλώβητες από την εγχώρια ύφεση, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν τους πρωταγωνιστές, που θα δώσουν ώθηση στην επανεκκίνηση του ελληνικού επιχειρείν.

Τα συνολικά αθροιστικά κέρδη προ φόρων (από το 2010 έως το 2014) που είχαν οι top 50 ιδιωτικές επιχειρήσεις που ανέδειξε η έρευνα, ανέρχονται στα 10,52 δισ. ευρώ. Ο τομέας των υπηρεσιών, που εκπροσωπήθηκε με 16 εταιρείες στην έρευνα, είχε τα υψηλότερα αθροιστικά κέρδη προ φόρων με 6,06 δισ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν ο βιομηχανικός τομέας (21 εταιρείες) με 2,48 δισ. ευρώ και ο εμπορικός τομέας (13 εταιρείες) με 1,98 δισ. ευρώ.

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η ΟΠΑΠ ΑΕ, που είχε αθροιστικά κέρδη προ φόρων (2010 έως 2014) ύψους 2,73 δισ. ευρώ, στη 2η θέση η COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ, θυγατρική του ΟΤΕ με 1,61 δισ. ευρώ, στην 3η θέση ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΑΕ με 606,20 εκατ. ευρώ, στην 4η θέση η εταιρεία JUMBO ΑΕΕ με 502,20 εκατ. ευρώ, στην 5η θέση η FOLLI FOLLIE GROUP ΑΕΒΤΕ με 457,40 εκατ. ευρώ, στην 6η θέση η ΜΕΤΚΑ ΑΕ με 411,05 εκατ. ευρώ, στην 7η θέση η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) AE με 329,26 εκατ. ευρώ, στην 8η θέση η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΕ με 321,64 εκατ. ευρώ, στην 9η θέση η ΚΑΡΕΛΙΑ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΕ με 284,50 εκατ. ευρώ και στη 10η θέση η ΑΛΦΑ - ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑE με 261,15 εκατ. ευρώ. Στην 11η θέση η ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΑΕ με 177,28 εκατ. ευρώ, στη 12η θέση η NESTLE ΕΛΛΑΣ ΑE με 130,16 εκατ. ευρώ, στη 13η θέση η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ με 128,41 εκατ. ευρώ, στη 14η θέση τα ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΑΕ με 123,75 εκατ. ευρώ, στη 15η θέση η BIC ΒΙΟΛΕΞ ΑE με 118,81 εκατ. ευρώ, στη 16η θέση η CROWN HELLAS CAN ΑΕ με 106,81 εκατ. ευρώ, στη 17η θέση η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Ι. & Σ. AEE με 96,58 εκατ. ευρώ, ενώ την εικοσάδα συμπληρώνουν οι εταιρείες ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ (18η θέση - με 92,94 εκατ. ευρώ), S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΑΕ (19η θέση - με 92,26 εκατ. ευρώ) και ΒΙΑΝΕΞ ΑE (20ή θέση - με 91,89 εκατ. ευρώ). Ακολουθούν οι εταιρείες: METRO ΑΕΒΕ (21η θέση) με 90,08 εκατ. ευρώ, COLGATE PALMOLIVE (HELLAS) ABEE (22η), με 88,17 εκατ. ευρώ, ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΕ (23η θέση) με 88,03 εκατ. ευρώ, COLGATE PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) Μ. ΕΠΕ (24η θέση) με 85,98 εκατ. ευρώ, ΕΛΒΑΛ ΑΕ (25η θέση) με 81,45 εκατ. ευρώ, ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗ ΑΕ (26η ) με 77,24 εκατ. ευρώ, ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΕ (27η θέση) με 72,40 εκατ. ευρώ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ABEE (28η) με 70,30 εκατ. ευρώ, ΠΛΑΙΣΙΟ COMPUTERS ΑΕΒΕ (29η) με 68,25 εκατ. ευρώ, και στην 30ή θέση η AUTOHELLAS ΑΤΕΕ (HERTZ) με 66,68 εκατ. ευρώ. Πιο κάτω στη σχετική λίστα συναντούμε τις εταιρείες: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Ε. Ι. ΑΕ (31η θέση) με 61,36 εκατ. ευρώ, ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΑΕ ΜΑΡΜΑΡΑ-ΓΡΑΝΙΤΕΣ (32η) με 60,87 εκατ. ευρώ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΒΕΕ (33η θέση) με 60,46 εκατ. ευρώ, ΦΑΡΜΑΤΕΝ ΑΒΕΕ (34η θέση) με 60,38 εκατ. ευρώ, ΣΑΝΗ ΑE (35η) με 60,13 εκατ. ευρώ, BRISTOL-MYERS SQUIBB ΑE (36η θέση) με 55,55 εκατ. ευρώ, L΄OREAL HELLAS ΑΕ (37η θέση) με 55,25 εκατ. ευρώ, ΠΕΝΤΕ ΑEΕ ''ΓΑΛΑΞΙΑΣ'' (38η) με 54,14 εκατ. ευρώ, ΤΕΡΝΑ ΑE (39η θέση) με 53,44 εκατ. ευρώ και ΜΠΕΤΑ ΚΑΕ ΣΥΣΤΕΜΣ ΑΕ (40ή) με 53,42 εκατ. ευρώ. Τέλος, στις 50 ιδιωτικές επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα αθροιστικά κέρδη προ φόρων την περίοδο 2010 έως 2014 συμπεριλαμβάνονται και οι ΣΟΓΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ (41η θέση) με 51,88 εκατ. ευρώ, ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ (ΒΙΚΟΣ) AE (42η) με 50,54 εκατ. ευρώ, ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ Μ.ΕΠΕ (43η) με 50,44 εκατ. ευρώ, TOYOTA ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ (44η) με 49,27 εκατ. ευρώ, ΟΤΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΛΥΣΕΙΣ (OTEGLOBE) ΑΕ (45η ) με 49,16 εκατ. ευρώ, IBM ΕΛΛΑΣ ΑΕ (46η) με 48,45 εκατ. ευρώ, ΤΙΤΑΝ ΑΕ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ (47η) με 48,20 εκατ. ευρώ, CONTITECH ΙΜΑΣ AE (48η) με 47,45 εκατ. ευρώ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ ΑΕ (49η θέση) με 45,45 εκατ. ευρώ και ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ AE (50ή θέση) με 45,17 εκατ. ευρώ.

Δημόσιος τομέας

Οι επιχειρήσεις που αναδεικνύονται από τον δημόσιο τομέα, δεν φοβήθηκαν τις διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο να παραμείνουν στην κορυφή των πιο κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων, δείχνοντας το δρόμο της ανάπτυξης και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Τα συνολικά αθροιστικά κέρδη προ φόρων (από το 2010 έως το 2014) που είχαν οι top 10 δημόσιες επιχειρήσεις που ανέδειξε η έρευνα, ανέρχονται στα 2,55 δισ. ευρώ.

Στην κορυφή της λίστας βρέθηκε η ΔΕΠΑ ΑΕ, που είχε αθροιστικά κέρδη προ φόρων (2010 έως 2014) ύψους 557,54 εκατ. ευρώ, στη 2η θέση η ΔΕΗ ΑΕ, με 490,19 εκατ. ευρώ, στην 3η θέση ο ΑΔΜΗΕ ΑΕ, με 360,43 εκατ. ευρώ, στην 4η θέση η εταιρεία ΔΕΣΦΑ ΑΕ, με 355,40 εκατ. ευρώ, στην 5η θέση η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, με 258,48 εκατ. ευρώ, στην 6η θέση η ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ, με 141,69 εκατ. ευρώ, στην 7η θέση η ΕΥΑΘ ΑΕ, με 105,95 εκατ. ευρώ, στην 8η θέση η ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΕ, με 102,52 εκατ. ευρώ, στην 9η θέση ο ΟΛΘ ΑΕ, με 100,37 εκατ. ευρώ και στη 10η θέση ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, με 82,98 εκατ. ευρώ.
Πηγή
Νεότερη Παλαιότερη