Trending

AirBnB: η δημοφιλής εναλλακτική για όσους θέλουν να νοικιάσουν το ακίνητό τους

Μια «αναγκαστική» διέξοδος στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα είναι η υπενοικίασή τους και ήδη περί τους 3.500 εκτιμώνται όσοι διαθέτουν το σπίτι τους στην Αττική μέσω της πλατφόρμας airbnb, που μέρα με τη μέρα κερδίζει σε δημοφιλία.

«Το μοναδικό μου έσοδο είναι τα χρήματα που έρχονται από τους ξένους επισκέπτες», λέει στην Καθημερινή η 40χρονη Ελευθερία, που ως μακροχρόνια άνεργη δεν δικαιούται πλέον επιδόματος ανεργίας. «Οταν έχω επισκέπτες, τακτοποιώ και καθαρίζω το σπίτι μου και στο μεταξύ εγώ φιλοξενούμαι σε φίλους»... Η Ελευθερία δεν είναι η μοναδική που στηρίζεται οικονομικά στο σπίτι που έχει κληρονομήσει.

Σύμφωνα με μελέτη της airbnb, με βάση τη δραστηριότητα στην Αθήνα από τον Οκτώβριο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2014, το 68% των οικοδεσποτών απαντούν ότι το εισόδημα που προέκυπτε (κατά μέσο όρο 68 διανυκτερεύσεις ετησίως) τους βοηθά να παραμείνουν στο σπίτι τους. Το 30% αυτών δήλωνε ότι το μηνιαίο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 749 ευρώ.

Εξάλλου, το 73% των οικοδεσποτών δεν απασχολείται σε τυπική θέση εργασίας, το 28% μάλιστα υποστηρίζει ότι το εν λόγω εισόδημα αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό βοήθημα για να συνεχίσει να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Με τα χρήματα που εισπράττουν «τσοντάρουν» για το ενοίκιο ή το δάνειο (35%), καλύπτουν πάγιες δαπάνες του νοικοκυριού (24%) αλλά και προσωπικά καθημερινά έξοδα (14%), τα αποταμιεύουν (8%) ή τα κρατούν για διακοπές (11%) κ.ά.

Συνολικά, ο άμεσος και έμμεσος «τζίρος» που πραγματοποιείται από τη διαμονή στα διαμερίσματα ανήλθε το εν λόγω χρονικό διάστημα στα 69 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας 1.060 υποστηριζόμενες θέσεις εργασίας.

Θετικός δείχνει και ο αντίκτυπος στην εκάστοτε γειτονιά από τις συνολικά 25 στην Αττική. Το 47% των δαπανών που συνδέονται με το ταξίδι, ήτοι 218 ευρώ ανά άτομο-επισκέπτη γίνεται σε συνοικιακά μαγαζιά.
euro2day.gr
Νεότερη Παλαιότερη