Trending

Microsoft Summit 2018: Το συνέδριο-θεσμός της τεχνολογίας φέρνει το αύριο στο σήμερα

Με περισσότερους από 1.500 εκπροσώπους του επιχειρηματικού κλάδου, στελέχη Πληροφορικής, πελάτες και συνεργάτες και σε απόλυτα εορταστικό κλίμα ολοκληρώθηκε – πιο δυναμικό από ποτέ - το 3ο Microsoft Summit. Το παγκόσμιας κλάσης συνέδριο της Microsoft Hellas, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Μαΐου στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο εμβληματικό Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων από τον κλάδο της Πληροφορικής και όχι μόνο. Στην ετήσια γιορτή της τεχνολογίας, τη συζήτηση σχεδόν μονοπώλησε η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ με τη συμμετοχή των διεθνούς φήμης ομιλητών, μεταξύ των οποίων, ο καταξιωμένος Έλληνας επιστήμονας και Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves, o Visionary της Microsoft, James Whittaker και ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής ακτινολογίας, MD Dimitri Amiras, το συνέδριο άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον μεταφέροντας τη διεθνή συζήτηση για την τεχνολογία στην Ελλάδα του σήμερα.
Η Πέγκυ Αντωνάκου, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες τόνισε τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και αναφέρθηκε στο κύριο θέμα της παγκόσμιας συζήτησης, που δεν είναι άλλο από την τεχνητή νοημοσύνη. «Το ερώτημα που τίθεται πλέον» ανέφερε «δεν είναι τι μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά τί πρέπει να κάνει». Στη συνέχεια, η κα. Αντωνάκου, αναφερόμενη στην ελληνική πραγματικότητα, μίλησε για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία ώστε να ακολουθήσουμε σαν χώρα εγκαίρως το τρένο των εξελίξεων. Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε τους συνεργάτες της Microsoft για τη μακροχρόνια εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, ενώ τους κάλεσε  να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες της Microsoft προκειμένου να δημιουργήσουν οι ίδιοι τις τεχνολογίες εκείνες που θα οδηγήσουν τόσο τις επιχειρήσεις, όσο και τη χώρα στο αύριο. Στο πλαίσιο αυτό, η κα. Αντωνάκου αναφέρθηκε στην αξιοπιστία και την ασφάλεια ως τις βασικές αρχές και δεσμεύσεις της εταιρείας, ενώ υπογράμμισε ότι «το μέλλον είτε το σχεδιάζεις είτε το υφίστασαι. Στο μέλλον πρωταγωνιστής πρέπει να είναι ο άνθρωπος και εμείς σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας σε λευκό χαρτί. Σκεφτείτε τι μπορούμε να καταφέρουμε αν αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας». Τέλος, σημείωσε ότι «οι δυνατότητες είναι ατελείωτες αλλά και η ευθύνη μεγάλη», προσκαλώντας με αυτό τον τρόπο κάθε παρευρισκόμενο να σκεφτεί τη δική του επόμενη απόφαση.

Ο καταξιωμένος Έλληνας επιστήμονας και Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Επιστήμης Υπολογιστών του πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ.,   Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, σε μια εμπνευστική ομιλία παραδέχτηκε ότι ο ίδιος σήμερα «αντιλαμβάνεται όλο τον κόσμο μέσα από αλγόριθμους», υπογραμμίζοντας ότι «οι αλγόριθμοι είναι ο πιο γόνιμος τρόπος για να προσεγγίζεις τον κόσμο γύρω σου». Ο Καθηγητής αναφέρθηκε ακόμη και στις προκλήσεις που ο ίδιος εντοπίζει στη νέα εποχή τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας ότι «πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι. Σίγουρα η τεχνολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα αναγνώρισης ήχου και εικόνας αλλά υπάρχει δρόμος να διανύσουμε. Από την άλλη αν φοβόμαστε τις μηχανές, τότε ο διάλογος δε θα είναι γόνιμος». Τέλος, ο κ. Δασκαλάκης αναφέρθηκε και στον ρόλο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα είναι μέρος του παγκόσμιου γίγνεσθαι, πρέπει όμως να σκεφτόμαστε τοπικά, εκμεταλλευόμενοι τα καλά που έχει η χώρα μας. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις δυσλειτουργίες και να προτείνουμε ψηφιακές λύσεις προς το κοινωνικό όφελος». «Πρέπει να αυξηθεί ο τεχνολογικός αλφαβητισμός. Όλοι πρέπει να είμαστε συμμέτοχοι στο μέλλον που έρχεται» σημείωσε κλείνοντας.
Στον μεγαλύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό σε επίπεδο χώρας, αναφέρθηκε ο πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves. Ο κ. Ilves παρουσίασε το πώς μια μικρή χώρα, όπως η Εσθονία, κατάφερε να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού και να αποτελέσει παγκόσμιο παράδειγμα και αναφέρθηκε στις βασικές προϋποθέσεις για τη μετάβαση μιας χώρας στο ψηφιακό κόσμο: πολιτική βούληση, ανάπτυξη νομοθετικού πλαισίου και εκπαίδευση, ενώ σημείωσε ότι «η ψηφιακή ταυτότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια ψηφιακή κοινωνία και για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος». Μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Ilves, οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό Q&A session, όπου η Σία Κοσιώνη, δημοσιογράφος και συντονίστρια του συνεδρίου, ρώτησε τον πρώην Πρόεδρο της Εσθονίας όλα όσα θα θέλαμε να μάθουμε.

Στο ίδιο κλίμα ενθουσιασμού, ο ανατρεπτικός Microsoft Distinguished Engineer & Visionary, αρχιτέκτονας της διαδικτυακής πλατφόρμας Bing και συγγραφέας, James Whittaker έδωσε τη δική του ομιλία και μετέτρεψε την αίθουσα σε μία «ζωντανή πλατφόρμα» αναδεικνύοντας τη δύναμη της τεχνολογίας μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας. Ο κ. Whittaker μαγνήτισε τα βλέμματα ήδη από τον πρόλογό του αναφέροντας ότι «η σημερινή γενιά είναι η πρώτη που κατάφερε να αναπτύξει μηχανές πιο έξυπνες από εμάς τους ίδιους». Ο εμπνευστικός ομιλητής, ο οποίος κατέφθασε στην Αθήνα κατευθείαν από τα κεντρικά της Microsoft στο Seattle, αναφέρθηκε στην εποχή που ζούμε και στις προκλήσεις του μέλλοντος σημειώνοντας ότι «σήμερα ζούμε στην εποχή με τις πιο ραγδαίες αλλαγές. Όταν κοιτάμε το μέλλον χρειάζεται να καταλαβαίνουμε ότι όλοι θα κληθούμε να κάνουμε τις δουλειές μας διαφορετικά. Τα δεδομένα είναι το κλειδί της νέας εποχής και κρύβουν τις απαντήσεις σε κάθε πρόβλημα. Κάθε διάσταση της ζωής μας που θα σχετίζεται με δεδομένα θα γίνεται αυτομάτως πιο έξυπνο».

Με σκοπό να ενημερώσει και να εμπνεύσει, ο επόμενος ομιλητής, ο MD Dimitri Amiras, ο ελληνικής καταγωγής ακτινολόγος και Consultant Musculoskeletal Radiologist στο Imperial College Healthcare NHS Trust, άνοιξε ένα παράθυρο στο μέλλον με την ομιλία του. Ο ιατρός που ηγήθηκε της ομάδας Βρετανών ερευνητών, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη επανορθωτική χειρουργική επέμβαση με τη βοήθεια συσκευής μεικτής πραγματικότητας, HoloLens της Microsoft, εντυπωσίασε με το όραμά του και τις δυνατότητες που έχει η τεχνολογία και για τον κλάδο της ιατρικής και μοιράστηκε πλάνα από βίντεο HoloLens έτσι ώστε οι παρευρισκόμενοι στο συνέδριο να καταλάβουν το ρόλο της τεχνολογίας στην ιατρική. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Amiras ανάφερε ότι «η τεχνολογία αλλάζει τα πάντα γύρω μας. Έτσι ακριβώς αλλάζει και τον τομέα της υγείας».

Κορυφαίες ελληνικές εταιρείες που κάνουν πράξη τον ψηφιακό μετασχηματισμό, συνεργάτες και πελάτες της Microsoft, είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν στους επισκέπτες τις λύσεις και τεχνολογίες που προσφέρουν. Ως platinum sponsors, το συνέδριο υποστήριξαν οι εταιρείες DELL και Logicom και ως gold sponsors, η Alpha Bank, Cosmote, Dynamic Integrated Solution, Infoquest, KPMG, Office Line και Vodafone. Ως silver sponsors ήταν οι εταιρείες Byte, Check Point, LeasePlan, Real Consulting, Sieben, Space, InterworksCloud και Oktabit.  Τέλος, χορηγοί επικοινωνίας ήταν o ΣΚΑΪ, η ιστοσελίδα Biztech.gr και τα κλαδικά έντυπα Channel Partner και NetFax. Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη