Trending

Ο Έλληνας δημόσιος υπάλληλος που παραιτήθηκε και έφτιαξε μια μεγάλη βιομηχανία αλλαντικών

Οι πρώτες προσπάθειες για την παραγωγή αλλαντικών σε βιομηχανικό επίπεδο, στην Ελλάδα ξεκινούν πριν από περίπου 70 χρόνια. Πραγματοποιήθηκαν στο τέλος της δεκαετίας του 1960 και πρωτοπόρος στον τομέα των αλλαντικών, ο Παναγιώτης Νίκας ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία το 1966.

Η «Νίκας» έγινε γνωστή στο πέρασμα των χρόνων και μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι, ενώ πλέον ανήκει στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita.

Η ιστορία της βιομηχανίας των ελληνικών αλλαντικών είναι πλούσια από επιχειρηματικές ιστορίες και οικογένειες που δοκίμασαν την τύχη τους στον καθημερινό στίβο του του ιδιωτικού τομέα.


Μια τέτοια ιστορία έγραψε και γράφει η οικογένεια Παπαγιάννη που ίδρυση τη γνωστή αλλαντοβιομηχανία ΒΙ.Κ.Η. Μια βιομηχανία που ήρθε στο προσκήνιο τις περασμένες μέρες με την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε. Οι συνολικές υποχρεώσεις της, μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες, ανέρχονται, σύμφωνα με τη ΒΙΚΗ, σε 44,65 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, ο οποίος αφορά τη χρήση του 2016, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε το 2016 σε 19,67 εκατ. ευρώ και οι ζημίες σε 799.935,20 ευρώ.

Η εταιρεία που έδειχνε ότι είχε βρει το δρόμο της με τα αλλαντικά αλλά και με τις επενδύσεις της στο χαβιάρι, ήρθε η μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο του ομίλου εταιρείας ζωοτροφών Laky στο 12ο χλμ της Ε.Ο Άρτας-Πρέβεζας, στην Φιλιππιάδα και έβαλε νέα εμπόδια στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση.

Το όνομα ΒΙ.Κ.Η. αποτελεί σύντμηση της επωνυμίας της Βιομηχανίας Κρέατος Ηπείρου. Η ιστορία της ξεκίνησε το 1973 όταν φτιάχτηκαν οι πρώτες εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας ΒΙΚΗ ΦΑΡΜ από μια ομάδα φιλόδοξων γεωπόνων και κτηνοτρόφων στην περιοχή της Άρτας.

Το 1974, με την επιστημονική και τεχνολογική συνδρομή επιστημόνων από τη Γερμανία και τη Δανία, η βιομηχανία επεκτάθηκε και μετεξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής και επεξεργασίας κρέατος στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο της συνεχούς ανάπτυξης, επεκτάθηκε και στην αγορά των προψημένων-κατεψυγμένων έτοιμων γευμάτων. Στην πορεία αυτή, η εταιρεία κέρδιζε διαρκώς μερίδιο στην αγορά και έκανε ταυτόχρονα τις απαραίτητες επεκτάσεις ώστε η παραγωγή να καλύπτει την αυξανόμενη ζήτηση. Σήμερα η βιομηχανία απασχολεί 300 εργαζόμενους.

Πίσω από την ίδρυση της ΒΙ.Κ.Η. βρίσκεται ένα όνομα. Αυτό του Δημήτρη Παπαγιάννη από την Άρτα.

Πτυχιούχος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1960 ο Δημήτρης Παπαγιάννης σε νεαρή ηλικία από το 1962 µέχρι το 1965 εργάστηκε στον Εθνικό Οργανισµό Καπνού σαν γεωπόνος, στο κέντρο παραγωγής καπνών Burley στη Ν. Κερασούντα Πρέβεζας.

Το 1965 διορίστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας όπου εργάστηκε µέχρι το 1973 κατ’ αρχήν σαν Γεωπόνος εφαρµογών στη ∆/νση Γεωργίας Άρτας (κατά το διάστηµα 1965 – 1970) και στη συνέχεια τοποθετήθηκε στην επιθεώρηση Γεωργίας Ηπείρου στα Γιάννενα, ως υπεύθυνος για την οργάνωση και την ανάπτυξη της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας στους 6 νοµούς δικαιοδοσίας της υπηρεσίας (Ήπειρος και Νησιά Κέρκυρα – Λευκάδα), όπου υπηρέτησε µέχρι το 1973.

Στο μεσοδιάστημα όμως αποφάσισε να κάνει μια κίνηση που λίγοι είχαν στο μυαλό τους εκείνη την εποχή.

Το 1969, αφού πρώτα έδωσε εξετάσεις πήρε υποτροφία από τον Ο.Ο.Σ.Α. και έκανε µεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία ένα χρόνο, στο London University, Wye College, στη Γεωργική Οικονοµία (Farm Managment and Marketing).

Με την επιστροφή του το υπουργείο Γεωργίας δεν τον χωρούσε… Τo 1973 παραιτήθηκε από υπάλληλος του Υπουργείου Γεωργίας και ανέπτυξε δραστηριότητα στον ιδιωτικό τοµέα της οικονοµίας με όχημα τη δική του ΒΙ.Κ.Η.

Ο ίδιος ίδρυσε, οργάνωσε και ανέπτυξε τον Όµιλο επιχειρήσεων, ο οποίος αποτελείται από 4 επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τοµέα παραγωγής, στις οποίες διετέλεσε Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου, ∆ιευθύνων Σύµβουλος και Γενικός ∆ιευθυντής.

Ο Όµιλος περιλαµβάνει τη ΒΙ. Κ. Η. Α. Ε. Τη βιοµηχανική µονάδα που μπήκε στα σπιτια με τα αλλαντικά της, τη ΒΙΚΗ ΦΑΡΜ Α. Ε. Χοιροτροφική επιχείρηση παραγωγής 12.000 ζώων τον χρόνο, τη LAKY Α. E. Βιοµηχανική µονάδα παραγωγής σκυλογατοτροφών και εξειδικευµένων ζωοτροφών και τη Χ. ΕΛ. ΠΑ. Α. Ε. Μονάδα παραγωγής χελιού και οξύρυγχου 500 τόνων ετησίως. Η µονάδα αυτή η οποία είναι από τις µεγαλύτερες στο είδος της στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Ο ίδιος προχώρησε μάλιστα και σε άλλα επίπεδα εκπροσωπώντας θεσμικά για πολλά χρόνια τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Κρέατος και ήταν µέλος της επιτροπής η οποία συνέταξε το νέο Κώδικα Τροφίµων που αφορά τα κρεατοσκευάσµατα., ήταν μέλος της Τράπεζας Πειραιώς, μέλος του ΣΕΒ και πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Άρτας.

Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ηπείρου

Με έδρα την Άρτα, η ΒΙ.Κ.Η. αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Ηπείρου. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 46.000 τμ, με δυναμικότητα 60 τόνων ανά οκτάωρο. Διαθέτει ένα οργανωμένο δίκτυο διανομής των προϊόντων της με ευρύ στόλο φορτηγών ψυγείων, δύο μεγάλα κέντρα διανομής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ένα παράλληλο δίκτυο συνεργατών σε ολόκληρη της Ελλάδα (συνολικά 41 σημεία διανομής) και το εξωτερικό.

Η ΒΙΚΗ, έχει ισχυρή παρουσία στην ελληνική αγορά αλλαντικών με μερίδιο 7% – 8% στο σύνολο των παραγόμενων αλλαντικών και τζίρο ύψους 20 εκατ. ευρώ το 2016.

Στην περίοδο της κρίσης ωστόσο άρχισε η υποχώρηση του ομίλου που είχε περάσει στα χέρια του Νίκου Παπαγιάννη και διοικείται από τη δεύτερη γενιά, τη Μαρία, τη Σοφία και τον Νίκο, τα παιδιά της οικογένειας.

Πλέον ο όμιλος μπήκε σε περιπέτειες με τελευταίο σταθμό την αίτηση πτώχευσης ώστε να πάρει παράταση ζωής.

Πηγή:newsbeast.gr Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη