Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες

Στους τομείς της αγοράς, με τις περισσότερες καταγγελίες από πλευράς των καταναλωτών, κατατάσσονται οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες (σταθερή-κινητή τηλεφωνία, ίντερνετ) στην Ελλάδα για το 2017. 

Μαζί με τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (τράπεζες, δάνεια), της ενέργειας-ύδρευσης και των καταναλωτικών αγαθών, οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες απασχόλησαν κατά κύριο λόγο την ανεξάρτητη Αρχή “Συνήγορος του Καταναλωτή”. Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση στη Βουλή για την παρουσίαση της έκθεσης της Αρχής από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, και την Αναπληρώτρια Συνήγορο, κυρία Αθηνά Κοντογιάννη.

Συνολικά, ο αριθμός των αναφορών που δέχτηκε το 2017 ο “Συνήγορος του Καταναλωτή” ήταν αυξημένος, με το σύνολο των εμπορικών κλάδων, εκτός των υπηρεσιών εκπαίδευσης, να καταγράφουν αύξηση του αριθμού των αναφορών το 2017 σε σχέση με το 2016. 

Σημαντικότερη αύξηση σημειώθηκε στους κλάδους των ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών (61,1%), των υπηρεσιών υγείας (56,1%), της ενέργειας-ύδρευσης (33,4%), των μεταφορών (24%) και των υπηρεσιών αναψυχής (15,8%). Σύμφωνα με την έκθεση της Αρχής, οι κλάδοι με τις περισσότερες αναφορές, ως ποσοστό επί του συνόλου, ήταν οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες και οι ταχυδρομικές υπηρεσίες (38,5%), τα καταναλωτικά αγαθά (24,9%), οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (16,1%) και η ενέργεια-ύδρευση (8,7%).

Ηλεκτρονικό εμπόριο
Σημαντικές και με μαζικό χαρακτήρα ήταν οι συστάσεις προς παρόχους τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης για αθέμιτες πρακτικές ακούσιας εγγραφής σε συνδρομητικές υπηρεσίες αυξημένης χρέωσης. 

Παράλληλα, όπως προκύπτει από τις αναφορές που έχει δεχθεί η Αρχή, παρατηρείται μεγάλη αύξηση των υποθέσεων του ηλεκτρονικού εμπορίου και, γενικότερα, των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 

Η αύξηση αυτή συμπίπτει με τη θέση σε εφαρμογή των διαδικασιών ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών, μέσω της σχετικής ευρωπαϊκής πλατφόρμας (πλατφόρμα ΗΕΔ) και στη διαδικασία αυτή ο Συνήγορος του Καταναλωτή καταγράφει σημαντικές επιδόσεις, επιλύοντας 8/10 υποθέσεις.

Αθέμιτες πρακτικές
Συνολικά το 2017 υπήρξε ραγδαία αύξηση των αιτημάτων διαμεσολάβησης, με τις αναφορές να ανέρχονται σε 9.757, αυξημένες κατά 28,2% σε σχέση με το 2016. 

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2014-2017) υποβλήθηκαν στον “Συνήγορο του Καταναλωτή” 29.137 αναφορές, ενώ τα πρώτα εννέα χρόνια (2005-2013) λειτουργίας είχαν υποβληθεί 27.932. 

Πάνω από το 82% των καταναλωτικών διαφορών, που χειρίστηκε η Ανεξάρτητη Αρχή επιλύθηκαν και, μάλιστα, μέσα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, 84 ημέρες κατά μέσο όρο. 

Επιπλέον, το 2017, η Αρχή διαπίστωσε, διπλασιασμό των αθέμιτων (κυρίως παραπλανητικών) εμπορικών πρακτικών, με έμφαση στους εμπορικούς κλάδους του χρηματοπιστωτικού τομέα, των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, της εκπαίδευσης, αλλά και της υγείας. 


Στο πλαίσιο αυτό η Αρχή παρενέβη, λαμβάνοντας μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία του καταναλωτικού κοινού, προχωρώντας, κατά περίπτωση, σε έγγραφες συστάσεις προς τους προμηθευτές, ενώ εισηγήθηκε στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες την επιβολή κυρώσεων και υπέβαλε, ιδίως σε υποθέσεις που αφορούσαν τη δημόσια υγεία, και μηνυτήριες αναφορές. Ας συνδεθούμε στο LinkedIn για να διαβάζετε πρώτοι τα άρθρα -->
Νεότερη Παλαιότερη