Αλλαγές στην κατάταξη μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών smartphones σηματοδότησε το 4ο τρίμηνο του 2021. Η Apple, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών Canalys, ανέκτησε την πρώτη θέση στην παγκόσμια αγορά smartphones μετά από τρία συνεχή τρίμηνα απουσίας από την κορυφή.
Η Apple βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές smartphones παγκοσμίως το 4ο τρίμηνο του 2021Από τα στοιχεία της εταιρείας προκύπτει ότι η αμερικανική εταιρεία κατέκτησε το εξεταζόμενο διάστημα μερίδιο 22% των παγκόσμιων αποστολών smartphones, χάρη στην ισχυρή ζήτηση για το iPhone 13. Έναν χρόνο νωρίτερα, οι αποστολές της Apple, της εξασφάλισαν μερίδιο 23% της συνολικής αγοράς.
Οι πωλήσεις, συνολικά στην αγορά, αυξήθηκαν οριακά μόνο, καθώς, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι πωλητές αντιμετώπισαν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αναζωπύρωση των κρουσμάτων της COVID-19.
Η Samsung, από την πλευρά της, κατέλαβε τη δεύτερη θέση της παγκόσμιας αγοράς, αποχαιρετώντας την κορυφή της λίστας, όπου βρισκόταν το 3ο τρίμηνο του 2021. Η εταιρεία συγκέντρωσε μερίδιο 20% των συνολικών πωλήσεων smartphones στη διάρκεια του 4ου τριμήνου, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα η αντίστοιχη επίδοση ήταν 17%.
Η Xiaomi διατήρησε την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με μερίδιο 12% των συνολικών πωλήσεων, αντίστοιχο με αυτό που κατείχε την ίδια περίοδο του 2020. Η OPPO και η vivo συμπλήρωσαν την πρώτη πεντάδα των κορυφαίων κατασκευαστών smartphones το 4ο τρίμηνο με μερίδια 9% και 8% αντίστοιχα, από 10% και 9% έναν χρόνο νωρίτερα.
Η επιστροφή
“Η Apple επιστρέφει στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς smartphones μετά από τρία τρίμηνα, λόγω της εξαιρετικής απόδοσης του iPhone 13. Η εταιρεία είδε πρωτοφανή ζήτηση από την περιοχή της ηπειρωτικής Κίνας για τις κορυφαίες συσκευές της”, εξηγούν οι αναλυτές της Canalys.
Όπως προσθέτουν, η αλυσίδα εφοδιασμού της Apple αρχίζει να ανακάμπτει, ωστόσο, η εταιρεία αναγκάστηκε και αυτό το τρίμηνο να μειώσει την παραγωγή εν μέσω ελλείψεων βασικών εξαρτημάτων. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή δεν ήταν ικανή να καλύψει την ιδιαιτέρως αυξημένη ζήτηση.
Στις κύριες αγορές της, ωστόσο, η Apple κατάφερε να εμφανίσει επαρκείς χρόνους παράδοσης. Την ίδια στιγμή, σε άλλες αγορές, οι πελάτες της έπρεπε να περιμένουν για να πάρουν στα χέρια τους τα πιο πρόσφατα iPhone.
“Η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας επηρέασε περισσότερο τους προμηθευτές χαμηλού κόστους. Οι κατασκευαστές εξαρτημάτων αναζητούν πρόσθετη παραγωγή, αλλά θα χρειαστούν χρόνια, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή ροή στην παραγωγή μικροτσίπ”, σημειώνει η Canalys.
Προσθέτει δε ότι οι μεγάλοι κατασκευαστές smartphones έχουν τη δυνατότητα είτε να τροποποιούν τις προδιαγραφές των συσκευών, ώστε να καλύπτονται από τα διαθέσιμα εξαρτήματα, είτε να προσεγγίζουν αναδυόμενους κατασκευαστές chip για να εξασφαλίσουν νέες πηγές προμήθειών.Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Tags:
τεχνολογία