Ο μέσος όρος των ετήσιων αποδοχών των CEO στις μεγαλύτερες ελληνικές εισηγμένες εταιρίες έπεσε ελαφρώς κάτω από το ένα εκατομμύριο ευρώ το 2021, ενώ το 2020 ήταν ελαφρώς πάνω από το ένα εκατομμύριο ευρώ. Οι μισοί από τους διευθύνοντες συμβούλους εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης αμείβονται σημαντικά λιγότερο καθώς η διάμεσος είναι κοντά στις 570.000 ευρώ, ενώ το 45% των εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης έδωσαν μπόνους.
Υπενθυμίζεται ότι σε κάποιες εταιρίες ο διευθύνων σύμβουλος είναι μεγαλομέτοχος της εταιρίας ή και πρόεδρος. Ο μέσος όρος εκφράζει άλλη έννοια από τη διάμεσο.
Τα μπόνους είναι και η αιτία που μειώθηκαν ελαφρώς το 2021 οι αποδοχές των CEO των ελληνικών εισηγμένων εταιριών από το 2020, καθώς περιορίστηκαν λόγω κρίσης. Η μικρή μείωση όμως δεν αφορά όλες τις εταιρίες και η απόκλιση που επικρατεί μεταξύ των αμοιβών στις μεγάλες εταιρίες σε σχέση με τις μικρές παραμένει έντονη.
Στις εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης ο μέσος όρος είναι 609.000 ευρώ, αλλά ανεβαίνει κι εδώ από τα πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη. Η διάμεσος είναι στις 387.000 ευρώ, έναντι 570.000 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ωστόσο οι εταιρίες μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφάνισαν τάση ενίσχυσης των αμοιβών τους, καθώς οι αμοιβές τους είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές των μεγάλων εταιριών.
Ο χάρτης των αμοιβών στις εισηγμένες εταιρίες του ΧΑ, παρουσιάζεται από την ετήσια έρευνα αποδοχών στελεχών εισηγμένων εταιρειών που καταρτίζει η Better Future σε συνεργασία με το Hellenic Observatory of Corporate Governance (HOCG) του Λονδίνου και την Corporate Matters, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών για το 2020 που δημοσιεύτηκαν το 2021. Η έρευνα έδειξε επίσης, ότι αυξήθηκε το ποσοστό των γυναικών στα ΔΣ από 15% σε 23%.
Στις 25 μεγάλες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης οι συνολικές αμοιβές των Διευθυνόντων Συμβούλων που περιλαμβάνουν μισθό, μπόνους κι άλλες παροχές, είναι κατά μέσον όρο 986 χιλ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που ανέρχονταν σε 1,1 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι μισοί από τους Διευθύνοντες Συμβούλους αμείβονται σημαντικά λιγότερο καθώς η διάμεσος βρίσκεται στις 571 χιλ. ευρώ ενώ το 45% των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης έδωσαν μεταβλητές αμοιβές (μπόνους) για την οικονομική χρήση του 2020.
Πάντως το τεταρτημόριο με όσους έχουν τις υψηλότερες αμοιβές (Q3) δείχνει ότι στην προνομιούχο ομάδα οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι αμείβονται με 1,3 εκατ. ευρώ ενώ την προηγούμενη χρονιά οι αμοιβές ξεπερνούσαν το 1,4 εκατ. ευρώ. Η συγκράτηση αμοιβών έγινε επειδή το 45% των μεγάλων εταιρειών περιόρισαν το μπόνους στους Διευθύνοντες Συμβούλους σε 695 χιλ. από 1 εκατ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη χρονιά.
Στις 20 εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η μέση αμοιβή του Διευθύνοντος Συμβούλου είναι 609 χιλ. ευρώ αλλά και στην περίπτωση αυτή ο μέσος όρος αυξάνεται από συγκεκριμένη ομάδα «υψηλόμισθων» καθώς οι μισοί περίπου όπως φαίνεται από τη διάμεσο των αμοιβών, βρίσκονται στις 387 χιλ. ευρώ.
Όσον αφορά τις αμοιβές των Προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων, ο μέσος όρος στις μεγάλες εταιρείες είναι 658 χιλ. ευρώ με διάμεσο στις 266 χιλ. ευρώ, και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση 371 χιλ. ευρώ με διάμεσο 259 χιλ. ευρώ. Σχετικά με τις αμοιβές των μη εκτελεστικών Προέδρων Διοικητικών Συμβουλίων, ο μέσος όρος στις μεγάλες εταιρείες είναι 195 χιλ. ευρώ και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, 77 χιλ. ευρώ.
Ο μέσος όρος αποδοχών για μη εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ. είναι 40 χιλ. ευρώ για τις μεγάλες εταιρείες και κάτω από 20 χιλ. ευρώ στις μεσαίες, που όμως έχουν τη τάση να τις αυξήσουν.
Η έρευνα της Better Future, που παρακολουθεί συστηματικά τις αμοιβές στελεχών στην ελληνική αγορά, επισημαίνει ότι το 60% των Προέδρων είναι Εκτελεστικοί, παρότι η σύσταση που προκύπτει από το νόμο για την εταιρική διακυβέρνηση είναι οι πρόεδροι Δ.Σ. να μην έχουν εκτελεστικά καθήκοντα.
Επίσης φαίνεται ότι η υποχρέωση των εταιρειών να έχουν γυναίκες σε ποσοστό 25% των μελών του ΔΣ, έχει αποδώσει καθώς το ποσοστό γυναικών μελών Δ.Σ. αυξήθηκε από 15% το 2020 σε 23% το 2021. Επίσης το ποσοστό Ανεξάρτητων Μελών Δ.Σ. αυξήθηκε από 38% το 2020 σε 42% το 2021.