Ψυχολόγος με Μεταπτυχιακές Σπουδές
Πόσοι αλήθεια από εμάς συνειδητοποιούν τη σημασία της σωστής διαχείρισης του χρόνου; Πόσοι γνωρίζουν ότι στην πραγματικότητα η δεξιότητα αυτή αποτελεί κριτήριο για την επαγγελματική επιτυχία, ιδιαίτερα μάλιστα των υψηλόβαθμων στελεχών, αλλά και για την ισορροπία και απόλαυση στην προσωπική και οικογενειακή ζωή; Η ύπαρξη της δεξιότητας αυτής πραγματικά μπορεί να βάλει σε τάξη μια ολόκληρη επιχείρηση αλλά και να εδραιώσει τις καλές σχέσεις με τον εαυτό πρώτα απ’ όλα, σε ένα ζευγάρι, στην οικογένεια, με τους φίλους, τους συναδέλφους κ.λπ.
Η λέξη που μας έρχεται στο μυαλό όταν μας ζητήσουν να περιγράψουμε κάποιον ο οποίος έχει σοβαρό πρόβλημα στο να διαχειριστεί τον χρόνο του είναι η λέξη χάος. Πρόκειται για κάποιον άνθρωπο ο οποίος είναι μόνιμα κουρασμένος από την αδιάκοπη προσπάθεια του να ανταπεξέλθει στις αντικειμενικά ή υποκειμενικά πολλές υποχρεώσεις του, έναν άνθρωπο που απογοητεύεται πάρα πολύ συχνά από την μη επίτευξη των στόχων ή έστω την μη έγκαιρη επίτευξη των στόχων του, έναν άνθρωπο από τον οποίο συνήθως έχουν παράπονα όλοι, ο εργοδότης γιατί δεν είναι αρκετά παραγωγικός, η οικογένεια γιατί δεν είναι παρών, οι συνεργάτες γιατί αφήνει εκκρεμότητες οι φίλοι γιατί δεν είναι συνεπής ...και η λίστα των παραπόνων συνεχίζεται…
Η διάθεσή του χαρακτηρίζεται από στρες, αμφιβολία, ανασφάλεια και ματαίωση. Δυσκολεύεται να αρνηθεί όταν του ζητάνε κάτι, να θέσει προτεραιότητες, να διακρίνει τα επείγοντα, τα σημαντικά και τα μη σημαντικά. Επίσης δυσκολεύεται να κάνει καταμερισμό εργασιών μεταθέτοντας σε άλλον το πρακτικό κομμάτι μιας εργασίας και κρατώντας την ευθύνη της εποπτείας όταν αυτό χρειάζεται και είναι εφικτό.
Ένας άνθρωπο ο οποίος δεν καταφέρνει να διαχειριστεί σωστά το χρόνο του είναι σχεδόν σίγουρο ότι πάσχει από έλλειψη ύπνου, ελεύθερου χρόνου, ξεκούρασης, και ποιοτικών στιγμών που να μπορεί να τις απολαύσει πραγματικά. Το πρόγραμμα του είναι πάντα φορτωμένο, χωρίς να υπάρχει καμία οργάνωση. Πολύ συνηθισμένες έννοιες για όσους δεν διαχειρίζονται σωστά το χρόνο τους είναι η αναβολή, η καθυστέρηση, οι άστοχοι χειρισμοί και οι λανθασμένες αποφάσεις. Συνέπεια όλων αυτών είναι μεταξύ άλλων το άγχος, ο έντονος εκνευρισμός και συχνά η μη αναγνώριση της ευθύνης που φέρει το ίδιο το άτομο για την μη αποτελεσματική συμπεριφορά του.
Αν εκτιμήσουμε τώρα όλα τα παραπάνω και αντιστρέψουμε την εικόνα αυτή βλέποντας τα οφέλη πια της καλής διαχείρισης του χρόνου θα συμπεράνουμε ότι όποιος έχει καλλιεργήσει τη δεξιότητα αυτή μπορεί να είναι πιο παραγωγικός και να επιδεικνύει μεγαλύτερη συνέπεια σε ότι αναλαμβάνει. Έχει σαφώς λιγότερο άγχος, μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου, περισσότερη αυτοπεποίθηση και καλύτερη διάθεση. Η καλή διαχείριση του χρόνου βοηθάει επίσης όλες τις σχέσεις, προσωπικές, επαγγελματικές, φιλικές χάρη στο ενδιαφέρον, το σεβασμό, την υπευθυνότητα και την ειλικρίνεια που μπορεί να επιδεικνύει το εν λόγω άτομο. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το κέρδος που αποκομίζει κάποιος από την ισορροπία ανάμεσα στους σημαντικούς τομείς της ζωής του, ανάμεσα δηλαδή στην εργασία, την οικογένεια, τα χόμπι, τους φίλους, την κοινωνική και πολιτική δράση. Τέλος ας μην παραλείψουμε ότι ένας άνθρωπος με σωστή διαχείριση του χρόνου, καλή αίσθηση του ελέγχου και αυτοπεποίθηση αποτελεί θετικό πρότυπο.
Και αφού δείξαμε με επιχειρήματα τη σημασία της καλής διαχείρισης του χρόνου, θα πρέπει να απαντήσουμε και στο ερώτημα, αν μπορεί κάποιος που μέχρι σήμερα δεν τα καταφέρνει σε αυτό να βελτιωθεί. Η απάντηση είναι με βεβαιότητα ναι! Μπορεί κάποιος να καλλιεργήσει αυτή τη δεξιότητα. Με λίγη προσπάθεια και υπομονή, καλή καθοδήγηση και ενθάρρυνση μπορεί κάποιος να σημειώσει πολύ εντυπωσιακή βελτίωση στον τομέα αυτό και να αναβαθμίσει την ποιότητα της ζωής του.
* Η Σκαρβελάκη Αθανασία είναι ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές. Εργάζεται από το 2002 ασκώντας θεραπευτικό και συμβουλευτικό έργο. Επίσης έχει εργαστεί στα πλαίσια της εκπαίδευσης ενηλίκων και επαγγελματικής επανένταξης. Έχει εκπαιδευτεί στην θετική ψυχολογία, την Παιγνιοθεραπεία και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Προσαρμοζόμενη στις ανάγκες και απαιτήσεις της εποχής κατά την παρούσα περίοδο πραγματοποιεί συνεδρίες διαδικτυακά. Τηλ. Επικοινωνίας: 210 8053043
Κάνοντας Like στο Facebook ενημερώνεστε άμεσα για τα νέα άρθρα -->
Tags:
απόψεις